Fem personer pekas ut som huvudmän i den omfattande bedrägeriutredningen. Foto: Leif R Jansson/Scanpix

Bedrägerihärvan med pokerrobotar växer

1:39 min

Härvan med misstänkt fusk vid poker på internet med så kallade pokerrobotar växer. De som misstänks för att ha fuskat på statliga Svenska Spel, misstänks även ha fuskat till sig flera miljoner från andra spelbolag.

– Det förekommer det som vi ser som misstänkta spelintäkter från andra spelbolag, men själva brottsutredningen gällande bedrägeri avser för närvarande endast Svenska Spel, säger kammaråklagare Henrik Olin.

I februari polisanmälde Svenska Spel misstänkt bedrägeri – spelare skulle ha använt en slags pokerrobot som spelar själv, och uppenbarligen vunnit pengar.

Inte tillåtet enligt Svenska Spel, som menar att det rör sig om bedrägeri. Fem personer pekas ut som huvudmän, femton spelkonton ska ha använts på svenska spel. De anklagade har nekat till brott.

Knappt fyra miljoner kronor har Svenska Spel krävt av de anklagade, men efter domstolsbeslut har det säkrats ungefär tio miljoner kronor hos de misstänkta fuskarna. Drygt sex miljoner kronor handlar om vinster på andra spelbolag, och de har säkrats eftersom det kan antas att brott ligger bakom vinsterna.

Åklagaren Henrik Olin vill inte berätta vilket eller vilka spelbolag det handlar om. Han har heller inte tagit kontakt med drabbade bolag för att berätta om det misstänkta fusket.

Ekot har pratat med representanter för flera internationella spelbolag, som tycker att det är märkligt att åklagaren inte hör av sig till berörda.

Åklagare Henrik Olin understryker att utredningen än så länge bara handlar om misstänkt bedrägeri på Svenska Spel, och på frågan om andra bolag kommer att kontaktas svarar han så här:

– Det är för tidigt att avgöra. Det är klart att vi måste titta på de här misstänkta intäkterna från brott, och utreda det vidare i någon mening. Men om det kommer att betyda att vi måste kontakta dom här olika spelbolagen eller inte, det är det för tidigt att uttala sig om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista