Bradley Manning har bett om ursäkt för sina handlingar. Foto: Patrick Semansky/Scanpix.

Manning döms till 35 års fängelse

Den amerikanske soldaten Bradley Manning döms till 35 års fängelse för bland annat spioneri efter att ha läckt flera hundra tusen dokument till Wikileaks. Manning avskedas också från sin tjänst av det amerikanska försvaret. Straffet meddelades på onsdagseftermiddagen i en militärdomstol utanför Washington.

CNN rapporterar om straffet utanför militärdomstolen i dag strax efter att domaren, överste Denise Lind, meddelat rätten att Bradley Manning döms till 35 års fängelse. Åklagarna hade yrkat på minst 60 års fängelse och försvaret på max 25 år.

Straffet meddelades i dag men han dömdes redan i förra månaden på runt 20 punkter, bland annat för flera fall av spioneri och stöld av hemligstämplade dokument.

Han friades på den allvarligaste punkten som kunde gett honom livstids fängelse, att han skulle hjälp fienden när han överlämnade över 700 000 dokument om bland annat USA:s krigföring i Irak och Afghanistan till Wikileaks.

I förra veckan bad Manning om ursäkt för sina handlingar och sa att han ville skapa en debatt om USA:s roll i krigen, men åklagarna har hävdat att läckorna äventyrat liv. Bradley Manning måste avtjäna minst en tredjdel av straffet innan han kan ansöka om villkorlig frigivning men domen kan också överklagas.

I dag planeras protester utanför Vita Huset i Washington mot domen, och Amnesty International och en stödgrupp för Bradley Manning kräver att president Barack Obama benådar honom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista