35 års fängelse för Manning

1:31 min

Den amerikanske soldaten Bradley Manning döms till 35 års fängelse för bland annat spioneri efter att ha läckt flera hundra tusen dokument till Wikileaks. Manning avskedas också från sin tjänst av det amerikanska försvaret. Straffet meddelades på onsdagseftermiddagen i en militärdomstol utanför Washington.

CNN rapporterar om straffet utanför militärdomstolen i dag strax efter att domaren, överste Denise Lind, meddelat rätten att Bradley Manning döms till 35 års fängelse. Åklagarna hade yrkat på minst 60 års fängelse och försvaret på max 25 år.

Manning kommer att kunna vara berättigad till villkorlig frigivning när han avtjänat en tredjedel av sitt straff, alltså efter drygt elva och ett halvt år.

Straffet meddelades i dag men han dömdes redan i förra månaden på runt 20 punkter, bland annat för flera fall av spioneri och stöld av hemligstämplade dokument.

Han friades på den allvarligaste punkten som kunde gett honom livstids fängelse, att han skulle hjälp fienden när han överlämnade över 700 000 dokument om bland annat USA:s krigföring i Irak och Afghanistan till Wikileaks.

I förra veckan bad Manning om ursäkt för sina handlingar och sa att han ville skapa en debatt om USA:s roll i krigen, men åklagarna har hävdat att läckorna äventyrat liv. Bradley Manning måste avtjäna minst en tredjdel av straffet innan han kan ansöka om villkorlig frigivning men domen kan också överklagas.

I ett uttalande vill Amnesty International att USA:s president Barack Obama använder sitt inflytande till att få Manning frisläppt omedelbart.

Organisationen pekar på att Manning redan suttit tre år i häkte, varav viss tid med hård regim, och att han från början agerade för att starta en "meningsfull offentlig debatt" om krigen i Irak och Afghanistan.

Amnesty menar också att USA:s regering i stället borde utreda och lagföra "de allvarliga människorättskränkningar" som begåtts av statligt anställda amerikaner, rättfärdigade av kampen mot terrorismen.

Mannings civila försvarare David Coombs ska träffa medier klockan 19.30 svensk tid för att redogöra för hur de ska gå vidare med fallet.

Ekot/TT