Bill Clinton avlöser kungen i Thailand

Världens ledare fortsätter att avlösa varandra i Thailand efter tsunamin. På lördagen kom två amerikanska före detta presidenter hit till Phuket, Bill Clinton och George Bush den äldre. Samtidigt avslutades det svenska kungaparets besök i Thailand.

Kung Carl Gustaf och drottning Silvia, som åkte hem till Sverige på lördagen, lämnar efter sig en anda av välvilja och vänlighet.

Thailands utrikesminister Surakiart Sathirathai som följde kungaparet på deras rundresa är översvallande.

– Vi uppskattar deras tacksamhet mycket. Det är ett tecken på att vi står varandra nära. Kungens vänliga gest kommer man att minnas, säger utrikesministern Surakiart Sathirathai.

Kungaparet besökte på fredagen flera av de platser där flodvågen slog till hårdast.

Tackat för hjälp till svenskar
Kungen har riktat ett särskilt tack till den thailändske kungen och till det thailändska folket för all hjälp, som de nödställda svenskarna fick.

På det svenska generalkonsulatet här i Phuket var man på lördagen också mycket nöjd med kungabesöket, särskilt med att kungen och drottningen varit så intresserade.

De har tagit sig tid att tala med den svenska personalen och deras engagemang i svårigheterna som thailändarna på de drabbade orterna har med att få vardagen att fungera igen, enligt konsulatets representanter.

Kungen gjorde med andra ord precis det han ska göra. Han kom hit och var vänlig och brydde sig om de som farit illa.

Perssons kritik olämplig
Svenska diplomater var inte lika nöjda efter statsminister Göran Perssons besök häromveckan, då han kritiserade de thailändska myndigheterna för att inte ha varnat turisterna för flodvågen och för att byggnaderna som rasade inte varit tillräckligt stabilt konstruerade.

Flera svenska diplomater ansåg att Göran Perssons kritik var olämplig, eftersom det strider mot vett och etikett i den här delen av världen att komma och offentligt kritisera värdarna i det land där man själv är gäst.

Stefan Winiger, Phuket
stefan.winiger@sr.se