Ann-Margarethe Livh (V). Arkivfoto: Lars Pehrson/Scanpix

Svensk politiker dödad i Mogadishu

Abdiraham Hassan, aktiv inom Ung vänster sköts i dag ihjäl i Somalias huvudstad Mogadishu, enligt hans familj. I samma attack skottskadades Vänsterpartiets gruppledare i Stockholms stad, Ann-Margarethe Livh.

Abdiraham Hassan arbetade med ett biståndsprojekt i Somalia. De anhöriga är underrättade om dödsfallet.

Ytterligare en person, en lokalanställd säkerhetsvakt, dödades också i attacken, när bilen de färdades i blev beskjuten.

Ann-Margareth Livh representerade Vänsterpartiets internationella forum och hade enligt nyhetsbyrån Reuters föreläst på universitetet och var på väg tillbaka till sitt hotell när bilen attackerades. Studenten Ahmad Dek blev vittne till händelsen och berättar för Reuters att Livh slängde upp den bakre bildörren och flydde mot universitetet under attacken.

Skadorna hon ådrog sig är inte livshotande, och hon var talbar.

– Hon kommer att få bra vård i Nairobi. Hon har talat med ambassaden och hon verkar vara vid gott mod, säger Karin Rågsjö, vice gruppledare för Vänsterpartiet i Stockholms stad, som i övrigt hänvisar till UD och till Vänsterpartiet centralt.

– Det här är en fråga för hela partiet, eftersom det rör sig om ett demokratiprojekt som vi bedriver. Det var också flera personer inblandade i den här attacken, och det är viktigt att få hem de andra också.

Enligt uppgifter till Ekot rör det sig om sammanlagt fyra svenskar som råkade ut för attacken, varav en var stationerad i Somalia.

Livh fördes till Afrikanska unionens fältsjukhus i Mogadishu, och har nu lämnat staden för medicinsk transport till Nairobi i Kenya.

Svenska UD kan inte bekräfta mer än att en svensk kvinna skottskadats i Mogadishu. Omständigheterna kring skottlossningen är oklara, enligt Ursula Åhlén på UD:s presstjänst.

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista