Utredningen ska föreslå hur alla som arbetar som elektriker kan ges en enhetlig kompetens. Foto: Pontus Lundahl/Scanpix.

Regeringen vill höja konsumentens elsäkerhet

1:44 min

Regeringen beslutar i dag att tillsätta en utredning om hur elsäkerheten kan höjas och hur kompetensen kan stärkas hos dem som arbetar med elinstallationer.

Konsumenten ska kunna vara helt säker på att den som utför en elinstallation har formell utbildning. Något som inte alls är säkert i dag, enligt it- och energiminister Anna-Karin Hatt.

– Vi har i dag en lagstiftning som i vissa delar är lite föråldrad och som inte är heltäckande. Och nu vill regeringen få fram förslag på hur vi kan få en modern lagstiftning som garanterar hög elsäkerhet och att alla som utför sådana här installationer, faktiskt har formell kompetens och rätt kompetens, säger hon.

En elektriker kan i dag vara antingen en elinstallatör som uppfyller formella krav och har kompetens. Men det kan också vara en yrkesman som inte har någon formell utbildning utan jobbar under överinseende av en elinstallatör.

Konsumenten som får elarbete utfört hemma vet inte vad en elektriker har för kompetens säger Anna Karin Hatt. Utredningen ska föreslå hur alla som arbetar som elektriker kan ges en enhetlig kompetens.

John Börjesson är elektriker utan behörighet och skulle behöva studera om regeringens krav blir verklighet. Han tycker inte att olycksstatistiken visar på något behov av ökade formella krav.

– Jag vet inte om det spelar någon roll, så som det är nu kan man väl se hur mycket elolyckor är det där elektriker skadar sig av elektriska chocker i nuläget? Och jag tror inte det är så många, säger han.

– Så det är ju inte en säkerhetsfråga vi är ute efter, eller att det är fel för att kunskapen inte finns hos montörerna.  

Elsäkerhetsverkets statistik visar att elolyckorna har legat konstant på ungefär samma nivå de senaste tio åren. Anna Karin Hatt säger att det är andra skäl än olycksstatistiken som ligger bakom behovet av en utredning av elsäkerheten och kompetensen för dem som jobbar med elinstallationer.

– Framför allt handlar det om att konsumenten ska veta att det finns en enhetlig reglering och ska kunna känna sig trygg i att den som kommer hem till en också har rätt kompetens och kan göra säkra elinstallationer, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista