Ung vänster-politiker dödad i Somalia

1:58 min

På onsdagkvällen bekräftar Vänsterpartiet att en företrädare från Ung vänster i Husby, Abdirahim Hassan, skjutits ihjäl i Somalias huvudstad Mogadishu. Samtidigt skottskadades en ledande vänsterpartist i Stockholm, Ann Margarethe Livh.

– Ja, vi har fått bekräftat av familjen till Abdirahim Hassan att han avlidit i en skottlossning i Somalia. Vi har också fått bekräftat att Ann Margarethe Livh som är Vänsterpartiets gruppledare i Stockholms stad har skottskadats i attacken, och nu har lämnat Somalia, säger Ted Bergdahl, kommunikationschef för  Vänsterpartiet.

Hur gick det här till, vad vet ni?

– Vi vet ganska lite än så länge. Vi vet att de blev utsatta för en skottlossning , men det är i princip allt. Det här är en tragedi och en dag av sorg för Vänsterpartiet. Vi är väldigt ledsna för det som har hänt och vi tänker förstås på Abdis familj och vänner i första hand, men även de andra inblandade.

Nyhetsbyrån Reuters rapporterar att Ann Margreth Livh hade föreläst på universitetet, och var på väg till hotellet i Mogadishu, när deras bil blev attackerad. Ann Margareth Livh ska enligt ett vittne ha hoppat ur bilen och flytt mot universitetet under skottlossningen.  Abdirahim Hassan dödades och enligt uppgifter dog också bilens förare. 

Ann Margareth Livh är förd till Nairobi för sjukhusvård.

Trots den höga risknivån i Mogadishu, där det är vanligt att utländska besökare anlitar säkerhetsbolag med flera beväpnade vakter,  hade de enligt uppgift skydd av en polisman.

De båda ingick i en grupp från Vänsterpartiet som rest till Somalia för att delta i ett internationellt projekt.

– Det här var en resa som skedde inom ramen för Vänsterpartiets internationella arbete, och mycket mer än så kan jag inte säga, säger Ted Bergdahl.

Vad hade ni gjort för deras säkerhet?

– Ja vi kommer att försöka samla in så mycket uppgifter som möjligt nu  och skapa en bild av vad som hänt innan vi kan gå in på den typen av detaljer.

Men var det ni som ansvarade för deras säkerhet eller var det någon på plats?

– Ja det är som sagt mycket som är oklart i det här läget och vi försöker skapa oss en bild av vad det är som har hänt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista