Bo Xilai. Foto: Ng Han Guan/Scanpix.

Rättegång mot Bo Xilai – fällande dom väntas

Rättegången mot den kinesiska före detta toppolitikern Bo Xilai inleds i dag. Han åtalas för korruption och maktmissbruk i en av de största politiska skandalerna på flera decennier i Kina.

Strax före klockan nio lokal tid meddelade domstolen på mikrobloggen Weibo att den uppmärksammade rättegången satte i gång. Drygt ett hundra personer fanns på plats i rättssalen.

Utanför stod supportrar till den karismatiske Bo Xilai, några av dem fördes bort av polis.

Innan Xilai avslöjades förra året spåddes han kunna nå det absoluta toppskiktet i kinesisk politik. Han var vid gripandet partichef i 30-miljonersstaden Chongqing.

Brotten han åtalas för begicks mellan 1999 och 2012. Det mest uppseendeväckande är att han anklagas för att ha hjälpt sin fru att skyla över spåren efter mordet på en brittisk affärsman.

Frun har redan fått ett hårt straff för det brottet. Han misstänks också ha tagit emot mutor på drygt 20 miljoner kronor från olika företag.

Rättegången mot Bo Xilai, som ska pågå under två dagar, anses av vissa bedömare vara noga förberedd av det kinesiska komunistpartiet. Inget får gå fel när partiets rykte står på spel. Domen väntas falla redan i september.

Bo skulle kunna få dödsstraff men den mest troliga domen är uppskjutet dödsstraff som i praktiken innebär 20 år i fängelse. Att han döms tror alla experter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista