Vill minska USA:s stödköp av statsobligationer

Det finns brett stöd inom Fed, den amerikanska centralbanken, för att börja dra ner på stödköpen av obligationer senare i år, det visar protokoll som släpptes igår kväll från Feds möte i slutet på juli.

Bloomberg News rapporterar om vad som står i protokollen som offentliggjordes i går. Ledamöterna i Feds styrkommitté var på mötet för tre veckor sen "i stort sett bekväma" som det står, med Fed-chefen Ben Bernankes plan att börja dra ner på stödköpen av statsobligationer senare i år om ekonomin fortsätter förbättras.

Några ledamöter betonade vikten av att ha tålamod och utvärdera ytterligare information om hur ekonomin utvecklas innan stödköpen på 85 miljarder dollar i månaden minskas. Medan andra ledamöter menade att det snart kan vara dags.

För två veckor sen sa Feds Chicago-chef Charles Evans att ett beslut om neddragning skulle kunna komma redan i september på nästa Fed-möte.

Styrelseledamöterna förväntar sig också att den ekonomiska tilllväxten i USA kommer ta fart under hösten och sen stärkas ytterligare, enligt protokollen, men på grund av högre bolåneräntor och stigande oljepriser bland annat var några av ledamöterna mindre säkra på det än tidigare.

Marknaden svajade igår efter att Fed-protokollen offentliggjorts och Dow Jones stängde till slut ner 0,7 procent medan Nasdaq sjönk med 0,4 procent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista