1 av 2
Självmordsattack i Mogadishu i juli. Foto: Scanpix
2 av 2
Ann-Margarethe Livh. Foto: Lars Pehrson/Scanpix

"Det sker 10–15 attacker dagligen i Mogadishu"

Tidigare: "Djupt olyckligt"
7:49 min

Den 24-årige svenske vänsterpolitikern Abdirahim Hassan sköts i går till döds i Mogadishu. "Hotbilden är väldigt verklig", säger Mikael Lindvall, ambassadör för Somalia.

Ytterligare en somalier mördades och svensken Ann-Margarethe Livh skottskadades. De båda vad där för att starta ett demokratiprojekt och blev attackerade när de åkte bil.

– En massa män hoppade ur sitt fordon och började vrålskjuta. De prejade vår bil med avsikt och attacken var riktad mot oss, sa hon till Ekot i går.

Ann-Margarethe Livh befinner sig nu på sjukhus i Nairobi, där hon får vård för sina skottskador. Enligt läkarna har hon haft tur som klarat sig så bra, trots att hon sköts i bröstet.

De andra svenskarna som fanns i ressällskapet, men inte i bilen, är skärrade och kommer att åka hem snart.

– Vi försöka hjälpa dem så gott vi kan. Det första vi gjorde var att hjälpa Ann-Margarethe Lihv till ett större och bättre sjukhus. Vi är också i kontakt med familjemedlemmarna, säger Mikael Lindvall, Sveriges ambassadör för Somalia.

Hur är säkerhetsläget i Somalia?
– Det sker mellan 10 och 15 attacker dagligen i huvudstaden. Det är vägbomber, skottlossning och handgranater, så man måste vara försiktig. UD avråder från resor till Somalia.
– Det har dödats jättemånga journalister de senaste åren i Mogadishu, säger Sveriges Radios Afrikakorrespondent Maria Sjöqvist.

Vilka risker skulle du säga att det svenska sällskapet har tagit genom att åka dit?
– De har tagit en risk. Men det är lättare för svenskar med somaliskt ursprung att smälta in. De som inte är somalier löper större risk. Vi färdas i bilar med ett annat sorts skydd. Hotbilden är väldigt verklig.

Trots att det finns många som är i behov av sjukvård har Läkare utan gränser lämnat landet.

– Det är djupt olyckligt, men också förståeligt med tanke på alla de incidenter med kidnappningar och attacker som har varit.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista