Allt fler dör i demenssjukdomar

På 25 år har antalet personer som dör i demenssjukdomar fyrdubblats både för män och kvinnor. Det framgår av den dödsorsaksstatistik som Socialstyrelsen presenterade idag.

Förra året var det 7790 personer över 65 år som dog i demenssjukdomar, till exempel alzheimer. 2524 män och 5266 kvinnor.

– Kanske låter det inte som så mycket att det är knappt 8000 personer som har dött i demenssjukdomar förra året, men det som är anmärkningsvärt är att det är en sådan kraftig ökning av den här dödsorsaken, säger Katarina Baatz, utredare på Socialstyrelsen.

En av orsakerna till att fler dör i demenssjukdomar är att vi blir äldre, och det är också en förklaring till att det är fler kvinnor än män som dör i den här typen av sjukdomar eftersom kvinnor generellt lever längre.

– Men det beror också på att läkarna har blivit mer benägna att skriva demens som dödsorsak i intygen, säger Katarina Baatz.

Den är utveckingen sker inte bara i Sverige utan i många länder berättar Lars Age Johansson som är utredare på Socialstyreslen.

– Förut hade man inte samma kompetens att ställa en demensdiagnos, men det har man idag. Idag finns det specialenheter på sjukhusen som kan ställa en korrekt diagnos, så det är en del av förklaringen säger Lars Age Johansson.

Så det behöver alltså inte vara så att risken att utveckla demens är större idag, utan att det helt enkelt beror på att fler får diagnosen.

– Det har ju förts fram argument om att till exempel miljögifter och elektromagnetisk strålning ligger bakom att fler blir dementa, men mig veterligen så har det inte kunnat visas några belägg för att det är så, säger Lars Age Johansson.

Den vanligaste dödsorsaken bland äldre är hjärt- och kärlsjukdomar, till exempel hjärtinfarkt eller stroke.

Den vanligaste dödsorsaken hos medelålders personer är cancer. Och i befolkningen som helhet är cancer den näst vanligaste dödsorsaken. Förra året dog totalt 23 103 personer i Sverige i olika cancersjukdomar.

Bland kvinnorna så är det lungcancer som är den tumörsjukdom som flest dör i, tidigare så var det bröstcancer som orsakade flest dödsfall i den här gruppen. Samtidigt så är det allt färre män som dör i lungcancer. Bland männen är det prostatacancer som är den vanligaste cancerformen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista