Thomas Quick, nu mer kallad Sture Bergwall, sitter på Säters sjukhus. Foto: Scanpix.

Efter Quick-friande: Vård av Bergwall bör fortsätta

Den rättspsykiatriska vården av Sture Bergwall, tidigare Thomas Quick, bör fortsätta. Det skriver Socialstyrelsens rättsliga råd i ett yttrande till Förvaltningsrätten i Falun - den instans som avgör om vården ska fortsätta.

Enligt rättsliga rådet finns det i dagsläget inte ett tillräckligt underlag för att bedöma risken för att Bergwall återfaller i brott.

Hans advokat Thomas Olsson är kritisk till den slutsatsen.

– Det är ett beklagligt beslut. Saknas det underlag för bedömning så hade det kanske varit på sin plats om rättsliga rådet hade tagit fram ett underlag för sitt eget beslut. Nu väljer man i stället att vidmakthålla den här Kafkaliknande situationen där ett övergrepp tillåts fortsätta, säger Thomas Olsson.

Sture Bergwall blev i slutet av juli i praktiken frikänd från de åtta mord som han tidigare erkänt och dömts för.

Rättspsykiatriska kliniken i Säter hade då nyligen gjort bedömningen att Bergwalls tvångsvård skulle fortsätta och lämnat över frågan till Förvaltningsrätten i Falun för beslut.

Bergwall har suttit på Säter sedan början av 90-talet och grunden för tvångsvården är att han då dömdes för ett bankrån. Men att han senare erkände och dömdes för åtta mord försämrade förstås hans chanser att bli utsläppt från Säter.

Mot bakgrund av att Sture Bergwall nu frikänts från morden så begärde förvaltningsrätten in ett yttrande från Socialstyrelsens rättsliga råd i frågan om Bergwall fortfarande riskerar att återfalla i allvarlig brottslighet.

Tidigare har domstolen förlitat sig helt på bedömningen från läkarna på Säter.

Men i yttrandet som kom in till förvaltningsrätten i dag vill rådet inte uttala sig om återfallsrisken. För att den ska kunna bedömas måste Bergwall först vårdas under öppnare former, skriver rådet.

Sture Bergwalls advokat Thomas Olsson är kritisk.

– Grunden för att Sture Bergwalls hålls inlåst i dag är att han blev dömd för ett bankrån 1990. Så när rättsliga rådet säger att man ansluter sig till att vården bör fortsätta är det ju ingen som begriper vad rättsliga rådet menar. Menar de att han kommer att begå nya bankrån eller vad är det man pratar om, undrar Thomas Olsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista