Stor demonstration i Rom för kidnappad journalist

I Rom demonstrerade hundratusentals människor på lördagskvällen och krävde att en italiensk journalist, som hålls som gisslan i Irak, friges.

Det hade talats om att man räknade med att 200 000 kanske skulle delta i den här demonstrationen. Men det har strömmat in bussar och extratåg med demonstranter från hela landet.

Ännu när de första politiska talen strömmade ut från högtalarna i Circus Maximus, som var fylld till brädden, hade de sista i demonstrationståget ännu inte nått fram.

Kidnappades den 4 februari
Giuliana Sgrena är journalist och utsänd till Irak sedan flera år för vänstertidningen Il Manifesto. Hennes reportage har blivit mycket omtalade eftersom hon berättar om krigets vardag och hur vanligt folk upplever attackerna.

Giuliana Sgrena kidnappades den 4 februari när hon var på väg ut från en av Bagdads stora moskéer där hon intervjuat flyktingar från den svårt förstörda staden Falluja.

Ett maskerat kommando slet henne ut ur bilen tillsammans med hennes tolk. Sedan dess hade ingen sett eller hört något från henne förrän en videokassett häromdagen överlämnades till nyhetsbyrån AP:s kontor i Bagdad.

Kassetten visar bilder på en ångestfylld Giuliana Sgrena som ber för sitt liv och som bönfaller hennes kamrater att ställa upp för att rädda henne.

Stark opinion
Den bönen har idag blivit hörd över all förväntan. Den starka italienska opinionen mot det italienska deltagandet i krigsoperationerna i Irak har också visat sin styrka ännu en gång. Medan alla oppositionspartier är närvarande med Romano Prodi i spetsen har inte någon från regeringssidan velat delta.

Åke Malm
utrikes@sr.se