Abdirahim Hassan.

"Abdirahim Hassan stod alltid upp för rättvisan"

1:44 min

I går dödades den svenske vänsterpartisten Abdirahim Hassan vid ett attentat i den Somaliska huvudstaden Mogadishu. I dag minns boende i Husby Abdirahim Hassan, som arbetade mycket för demokrati.

– Vi kommer att minnas honom som en god vän och kamrat som alltid stod upp för andra, en person som alltid stod upp för rättvisan och som in i det sista kämpade för det han trodde på. Han var en otroligt engagerad person och vi kommer att minnas alla de bra stunderna som vi haft med honom, säger David Gaharia, vän och partikamrat och ombudsman för ung vänster i Storstockholm.

Vid ett litet vattenfall i Husby centrum har det tänts en marschall och intill ligger en bukett röda nejlikor, för att minnas Abdirahim Hassan. Han var aktiv inom ung vänster i Storstockholm och lokalföreningen Akalla-Husby-Kista. Han var i Somalias huvudstad Mogadishu för att arbeta för demokrati och rättvisa, en fortsättning på ett arbete som påbörjades vid hans resa förra året när han var där under valet. Det var ett projekt inom Västerpartiets internationella arbete, och med var också ordföranden för vänsterpartiets internationella forum Ann-Margarethe Livh.

Efter en föreläsning på ett universitet prejades deras bil av vägen och det började beskjutas, Abdirahim Hassan och en säkerhetsvakt dödades, och Ann-Margarethe Livh, sköts i brösten, men klarade sig.

Somalia är ett land UD avråder från att åka till, men det hindrade inte  Abdirahim Hassan, säger David Gaharia.

– Han var ju fullt medveten om riskerna, men han trodde på ett Somalia som var fritt och i fred och han var villig att kämpa för det och det var också det han gjorde och jag tycker att det säger en hel del om honom som person, att han alltid stod upp för det han trodde på.
Vad händer nu?
– Nu kommer vi att ha en intern minnesstund inom Ung vänster och vänsterpartiet senare i dag och senare i veckan kommer familjen att anordna en mer öppen minnesstund i Husby, säger David Gaharia.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista