Bild av anhängare till Hosni Mubarak utanför fängelset när han ska släppas. Foto: Jesper Lindau/Sveriges Radio

Anhängare till Mubarak väntar på frigivning

Samtal med SR:s Cecilia Uddén.
2:58 min

Sveriges radio:s Cecilia Uddén är på plats utanför fängelset där Mubarak sitter, och berättar i samtal med Susanne Rhodiner om Mubaraks frigivning och vad som eventuellt kan hända med honom i frihet.

– Det här är några få människor som har kommit hit för att hylla den förre diktatorn Hosni Mubarak, kvinnor som gör ett arabiskt jubelrop av glädje för att han nu släpps. ”Må de bränna alla muslimska bröder”, sa en kvinna. Men det är inte särskilt mycket folk här utanför fängelset där man inte heller vet när Hosni Mubarak kan tänkas släppas. Antalet tv-kameror är betydligt fler än civilpersoner för att nyfiket se om den förre diktatorn kommer ut härifrån. Sannolikt är väl att han bara lyfts upp i en helikopter eller liknande, och inte släpps ut i en vanlig bil genom huvudentrén.

­–  Detta är Mubaraks anhängare,finns det andra reaktioner?

– Inte härutanför fängelset men jag var däremot utanför bårhuset i Kairo tidigare i morse där det fortfarande stinker lik och där lik ligger fortfarande staplade i kyllastbilar för att det är fullt inne på bårhuset. Och det är många har en känsla av att när de såg Hosni Mubarak i fängelseburen under den första rättegångsperioden för två år sedan, trodde man att ett nytt Egypten höll på att födas. Men i dag är det få som ens orkar protestera mot att han kanske kommer släppas fri i dag. Det finns en monumental uppgivenhet i landet, samtidigt som det finns många som hyllar militären som kvinnorna som vi hörde alldeles nyss. De ropade också att ”General Sisi är vår brudgum”.

– Man vet alltså inte när han kommer att släppas, men vet man vad som kommer hända med honom när han kommer ut i frihet?

– Det finns väldigt många olika versioner om vad som kommer hända. Men att han kommer att släppas verkar det inte råda någon tvekan om. Det är många som är upprörda över att domstolarna inte har hittat något skäl till att hålla honom kvar i fängelset. Det gör man nästan alltid när det gäller politiska fångar som har suttit sin häktningsperiod, man brukar alltid finna något skäl att hålla dem kvar i fängelset, så den besvikelsen finns bland många.     

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".