Debatt om ojämlikhet i riksdagen

I dag hölls en debatt om ojämlikhet i riksdagen. Klockan 11.00 möttes en företrädare för varje parti för att diskutera dagens ämne: ”ökande ojämlikhet”.

– Det är en missvisande rubrik, för inkomstskillnaderna har inte ökat under alliansens tid. Enligt Finanspolitiska rådet stämmer det inte att de med högst inkomster har dragit ifrån, säger Folkpartiets Carl B Hamilton.

Flera av partiföreträdarna återkom till OECD-rapporten som kom i maj och visade att Sverige är det land i västvärlden där skillnaden mellan de som har det sämst och den normale inkomsttagaren har ökat mest sedan 1995.

Moderaten Ulf Kristersson är tveksam till rapporten:

– Alla i Sverige har fått det bättre. Men det är klart att flyktingar i början kanske inte har det jättegott ställt, men de erbjuds en fristad här. Det är knappast bättre att vi stänger gränserna. I Sverige har alla chans att göra en klassresa, säger moderaten Ulf Kristersson.

– Men man ska inte behöva göra en klassresa för att duga. Att vara arbetare borde räcka gott och väl, säger Ulla Andersson (V).

Socialdemokraternas Ylva Johansson tycker att man måste bekämpa arbetslösheten genom att satsa på utbildning. Konkreta åtgärder tycker hon är att minska klassernas storlek, införa obligatorisk gymnasieskola och fler utbildningsplatser.

Miljöpartiet pratade om fysisk hälsa och kvinnors ohälsa.

– Enligt Försäkringskassan ökar sjukskrivningarna och allt fler kvinnor sjukskrivs. De kvinnorna har inte nytta av ett femte jobbskatteavdrag, säger Gunvor G Ericson.

Sverigedemokraten David Lång avslutade första ronden så här:

– Vi har så skilda uppfattningar om hur det ser ut och hur vi vill att det ska se ut, så vi pratar förbi varandra.

– Vilket lever faktiskt i ett privilegierat land och är förskonade från utbredd fattigdom och svält, säger Emma Henriksson (KD).

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Maria Makar

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista