Rättegången mot Bo Xilai väntas pågå i två dagar. Foto: Scanpix.

Bo Xilai på offensiven i korruptionsrättegång

1:34 min

Den kinesiske toppolitikern Bo Xilai gick på offensiven direkt när rättegången mot honom började i dag. Han anklagas för korruption och maktmissbruk i vad som betraktas som den största politiska skandalen på flera decennier i Kina.

– Väldigt komiskt, skrattretande, var Bo Xilais kommentar efter att hans egen fru vittnat mot honom i rättssalen.

Skandalen kring Bo uppdagades i fjol när det kom fram anklagelser om att han utnyttjat sin position till att hjälpa sin fru att skyla över mordet på en brittisk affärsman. Något som Bo förnekar. Hans fru har fått ett långt straff för mordet men deltar som vittne vid rättegången.

Den karismatiske toppolitikern som spåddes en lysande framtid inom kinesisk politik överraskade alla med att inte lägga sig platt och erkänna. Det brukar annars vara vanligt i politiska rättegångar i Kina där det mesta anses vara uppgjort på förhand. För de nya ledarna i Peking är det viktigt att visa att de tar korruptionen på allvar, särskilt när det handlar om en toppolitiker. Bo var partichef i 30-miljonersstaden Chongqing när han greps, men troddes kunna ha potential att klättra ännu längre på karriärsstegen.

Han anklagas också för att ha mutat flera företag med motsvarande drygt 20 miljoner kronor. Efter att en affärsman vittnat i rätten i dag jämförde Bo honom med en "galen hund som biter på allt".

– Han försöker bara få sitt eget straff förkortat, menade den före detta politikern.

Rättegången mot Bo väntas pågå i två dagar och domen kommer troligen i september. Experterna är eniga om att han kommer dömas och att det lutar åt ett långt fängelsestraff.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista