Zimbabwes president Robert Mugabe tillsammans med sin fru Grace åker in på arenan inför presidentinvigningen. Foto: Tsvangirayi Mukwazhi/Scanpix

Mugabe svors in inför 60 000

Zimbabwes omvalde president, Robert Mugabe, har nu svurit presidenteden för fem nya år som landets ledare. Mugabe är nu Afrikas äldste ledare, med sina 89 år och en av dem som suttit längst vid makten – i 33 år.

Torsdagen har förklarats som nationell helgdag, för att invånare i huvudstaden Harare skulle kunna hylla den omvalde presidenten och se domaren Godfrey Chidyausiku formellt förlänga Mugabes styre, som påbörjades 1980.

Fotbollsarenan, som var den utvalda platsen för ceremonin, gav 60 000 åskådare plats att se Mugabe sväras in. Det var en ceremoni som under stor pompa och ståt påminde om invigningen 1980 då Mugabe svors in för första gången enligt AFP. Efterföljande ceremonier har varit mer lågmälda.

Efter valet den 31 juli anklagade oppositionen Mugabes parti Zanu-PF för omfattande valfusk. Men i tisdags förklarades valet som "rättvist" av en domstol i Zimbabwe.

Oppositionsledaren Morgan Tsvangirai bojkottade ceremonin.

– Att Tsvangirai skulle delta är som att förvänta sig att ett rånoffer skulle komma på sin rånares fest, säger hans talesman Luke Tamborinyoka till AFP.

Ledare för Tanzania, Namibia och Kongo visade sitt stöd tillsammans med de cirka 60 000 deltagarna som finns på arenan. Sydafrikas president Jacob Zuma var inte på plats.

TT/AFP

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".