Foto: Hermann J. Knippertz/Scanpix

Sverige står till svars inför FN

Det svenska samhället har fortfarande problem med strukturell rasism, hatbrott och diskriminering. Trots upprepad kritik under tio års tid har det inte blivit bättre, så i dag står Sveriges regering till svars inför FN:s rasdiskrimineringskommitté.

Nu är det dags att regeringen tar de här frågorna på allvar, skriver Svenska FN-förbundet i den rapport som de lämnar över till kommittén.

Antalet hatbrott i Sverige är högt, rasistiska organisationer sprider propaganda på internet, arbetslösheten bland utlandsfödda är mycket högre än bland personer som är födda i Sverige, akademiker med utländsk bakgrund  får inte  jobb inom sitt område utan kör istället taxi, det är några av de exempel på rasism och diskriminering som Svenska FN-förbundet tar upp.

– Sverige har skrivit under rasdiskrimineringskonventionen men vi lever inte upp till våra åtaganden. Nu behövs det en oberoende myndighet för mänskliga rättigheter för att vi ska komma tillrätta med det här i Sverige, säger Aleksander Gabelic, ordförande för Svenska FN-förbundet.

Förhöret med Sveriges regering hålls i dag och i morgon i FN:s rasdiskrimineringskommitté i Genève. Svenska FN-förbundet kommer lägga fram sin rapport där, samtidigt som regeringen får redovisa sin syn på saken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista