39-årige Isak, afghansk migrantarbetare.

Kampanj mot Moskvas utländska arbetskraft

1:54 min

Inför borgmästarvalet i Moskva i början av september har myndigheterna i staden trappat upp jakten på illegala migrantarbetare. Åtgärderna åsidosätter rättssäkerheten och underblåser främlingsfientlighet, menar människorättsorganisationer.

– När det gäller invandrarna så måste man göra något så att de inte syns lika mycket på gatorna och i tunnelbanan, säger 19-årige Vladimir som står i en park i Moskva och delar ut kampanjmaterial för oppositionskandidaten Aleksej Navalnij inför höstens borgmästarval.

Alla politiska partier med kandidater i valet ställer sig bakom de senaste veckornas jakt på illegala migrantarbetare och många av väljarna är positiva till åtgärderna.

Men när polisen i början av augusti satte ett och ett halvt tusen vietnameser i ett tillfälligt tältläger i väntan på utvisning, många av dem med tillstånd att vistas i Ryssland, då reagerade människorättsorganisationer och tvingade tidigare den här veckan fram en stängning av lägret.

39-årige Isak från Afghanistan säger att han och hans vänner på senare tid allt oftare blivit stoppade av polisen.

– De frågar efter dokument men det är många som inte har några, säger Isak som har bott i Moskva i nio år.

Han hade alla nödvändiga papper fram till en rånmisshandel för ett år sedan och nu kämpar han för att få förnyat uppehållstillstånd.

I går gick fem av Rysslands mest kända människorättsförsvarare ut i en tidningsartikel och uppmanade landets vetenskapsmän och kulturarbetare att kräva ett stopp mot förföljelserna av migrantarbetare. En av dem är den internationellt uppmärksammade Svetlana Gannusjkina som säger att det fortfarande är oklart vem står bakom de ökade kontrollerna och gripandena.

– Vi kan fortfarande inte förstå vem som gett order om detta eftersom ingen tar på sig ansvaret, säger Svetlana Gannusjkina.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista