Egyptens förre president Hosni Mubarak

Mubarak har lämnat fängelset

Mubarak har lämnat fängelset med ambulanshelikopter och landat vid ett sjukhus i södra Kairo. Att Mubarak lämnat fängelset bekräftas av inrikesdepartementet.

Tv-bilder visar helikoptern landa utanför Maadisjukhuset i södra Kairo. En bår rullas fram utanför helikoptern omgärdad av beväpnade män.

Enligt BBC sade den av militären utsedde premiärministern Hazem El-Beblawi i onsdags att Mubarak kommer sättas i husarrest efter sin frisläppning. 

Utanför fängelset väntar både anhängare till Mubarak och motståndare. En grupp anhängare viftar med egyptiska flaggor och porträtt av Mubarak utanför fängelset, visar tv-bilder från al-Jazira.

– Vi älskar Mubarak, säger Muhammad Hussein till Reuters.

– Under 30 år drog han inte in oss i något krig och lät oss leva värdigt, inflikar hans syster.

Andra tycker annorlunda. En man utanför Torafängelset som letar efter sin försvunne bror bland personer i och utanför fängelset säger:

– Mubarak är en man som förstört det här landet och nu ska han gå fri. Egypten är vid avgrundens rand och Gud vet vart vi är på väg.

Reuters/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".