Döda kroppar efter en misstänkt gastattack utanför Damascus i Syrien.
Döda kroppar efter en misstänkt gastack i Syrien. Foto: Local Committee of Arbeen/Scanpix

Fler kroppar hittas efter gasattacken i Syrien

1:46 min

Efter uppgifterna om gasattacker mot förorter i Damaskus natten till i går hittas fortfarande dödsoffer i hus och källare.

Ett och ett halvt dygn efter händelsen finns ännu ingen säkerställd dödssiffra, men en aktivist i det utsatta området säger till Ekot att 2 000 människor skadades och att hjälpbehoven är enorma.

Sjukhus och kliniker är överfulla, skadade ligger överallt, på britsar, på bårar små barn till och med på skrivbord. En aktivist i det drabbade östra Ghouta berättar att 2 000 människor är i akut behov av motgift, 500 av dem är medvetslösa.

Ytterligare ett antal är svårt medtagna och glider in och ut i medvetslöshet. Motgiftet tog slut redan efter en timme. Han säger att man nu desperat försöker få tag på mer, men området är återigen utsatt för kraftig artilleribeskjutning och det är nästan omöjligt att nå fram med hjälp.

Det som många tror var gas ska också ha känts i centrala Damaskus några kilometer därifrån. Aktivisten Alexia berättar hur hon vaknade och hade svårt att andas.

– Det är fruktansvärt, i går var en mycket mörk dag i Syriens historia, säger Alexia som säger att hon tvingades ta riktigt djupa andetag för att få luft.

Hon berättar också att attackerna mot Ghouta var så kraftiga att hon kunde känna vibrationerna i sin bostad.

Hittills har över 30 länder skrivit till FN:s generalsekreterare med krav på att FN-inspektörerna omedelbart ska få tillträde till platsen. Uppgifterna om gasattacker är inte bekräftade från oberoende källor, inte heller vilken som i så fall ligger bakom.

Men även om FN-inspektörerna inte släpps fram eller kommer försent, berättar aktivisten i norra Ghouta att läkare tagit blod- och vävnadsprover på ett stort antal offer. Man hoppas kunna överlämna proverna till FN för en oberoende undersökning.

Fyra års krig i Syrien

Den här artikeln har lyfts fram i samband med att konflikten i Syrien hållit på i fyra år.

Karta: Ekots rapportering från krigets Syrien

Tidslinje: Detta har hänt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista