Tågproblemen avhjälpta

Uppdaterad 17:45
Tågtrafiken går nu som normalt igen efter lördagens problem med förseningar och inställda tåg. Banverket har kontrollerat samtliga järnvägsväxlar av den typ där man misstänkte fel. Tio växlar med felaktigheter har hittats och de har nu bytts ut.

Inom två veckor ska nya besiktningar av växlarna göras.

Det har funnits farhågor om att lördagens stora förseningar i tågtrafiken som berodde på fel i flera växlar, skulle fortsätta även under söndagen. Men så blir det inte, enligt Ola Nilsson som är pressansvarig på Banverket.

– Vi kan se att besiktningsarbetet har gått väldigt bra och på de flesta platser i landet har man redan besiktigat de här växlarna. På de platser som är kvar kommer man att bli klar under söndagen. Vi kan också att se att vi kommer att kunna genomföra det här utan några störningar för tågtrafiken. Så det kommer inte att bli några fler inställda avgångar på grund av de här besiktningarna och tågen kommer i princip att kunna följa tidtabell, säger han.

Och de tåg som har varit i trafik nu under natten och alltså är försenade, vad händer med dem?

– Där kommer man att kunna köra in förseningarna så gott det går, sedan tar det ett tag. Det här är tåg som kör väldigt långt och som kan ha samlat på sig en del. Där kommer vi att återkomma med mer information senare.

Men de som ska ut och resa idag behöver inte räkna med extratid?

– Nej, man ska räkna med att tågen går enligt tidtabell. Man kan ju alltid för säkerhets skull kolla med det tågföretag man åker med, man kan också kolla med Banverkets hemsida vad det är för beräknade ankomst- och avgångstider, men i princip ska tågen följa tidtabell idag, säger Ola Nilsson.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se