Abdirahim Hassan. Foto: Scanpix.

Brodern: "Abdirahim stod för rättvisa"

1:48 min

I går dödades vänsterpartisten Abdirahim Hassan vid ett attentat i Somalias huvudstad Mogadishu, där han jobbade med ett demokratiprojekt. Han var där, bland annat, på uppdrag av Vänsterpartiet, trots att UD avråder från att åka till Somalia. Något som Hans Linde, partiets utrikespolitiska talesperson förklarar så här:

– Vi bedriver ett brett internationellt arbete för solidaritet, för fred, för demokrati. Det är ett arbete som också behöver bedrivas ibland i några av världens värsta konfliktzoner. Det innebär att ibland så behöver vi vara på plats även i länder där säkerhetssituationen är väldigt svår och tuff, säger Hans Linde, Vänsterpartiets utrikespolitiska talesperson.

Vad har ni för ansvar för att Abdirahim har dött?

– Vi kommer nu att försöka förstå exakt vad som hände i Somalia. Därefter kommer vi att försöka dra slutsatser och se om vi eventuellt i framtiden behöver förändra våra rutiner.   

Abdirahim Hassan var på väg från en föreläsning, tillsammans med Ann-Margarethe Livh, ordförande i Vänsterpartiets internationella forum, när deras bil besköts. Abdirahim Hassan och en säkerhetsvakt dödades och Ann-Margarethe Livh sköts, men klarade sig. Hon vårdas nu på sjukhus i Kenya.

I dag valde familjen till Abdirahim Hassan att bjuda in media för att tala om vad som skett. Ilyas Hassan är yngre bror.

– Han var en omtyckt person som alla verkligen gillade. Han stod för rättvisa, för en välfungerande värld utan våld. Han stod för demokrati och tyckte alla ska ha sina åsikter, säger Ilyas Hassan.

Abdirahim Hassan hade varit i Somalia vid flera tillfällen, och var medveten om riskerna. Har åkte dit juni och skulle ha stannat sex månader. Han hjälpte bland annat vänsterpartiets internationella forum att se över möjligheten att inleda ett projekt i Somalia.

I morse begravdes han i Somalia, där anhöriga till familjen bor. Familjen trodde det var så han velat ha det.

– Somalia betydde så klart väldigt mycket för honom. För han kämpade för något vi alla människor tycker är bra, att man ska få kunna uttrycka sig fritt. Jag tror inte bara det är Somalia som förlorat honom, jag tror hela världen förlorat en underbar människa.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista