De poliser som sägs ha jagat pojkarna i Clichy-Sous-Bois 2005, har i flera omgångar förhörts och utretts för tjänstefel. Men än så länge har det inte ens bestämts om det ska bli någon förundersökning mot dem. Foto: Christophe Ena/Scanpix.

Clichy-Sous-Bois har inte glömt upploppen

2:08 min

En prioriterad närpolis är det allra viktigaste för att undvika upplopp i utsatta storstadsförorter, enligt en ledande politiker i Clichy-Sous-Bois, den förort till Paris där våldsamma upplopp rasade 2005.

– Relationen mellan invånarna och polisen, här i Clichy-Sous-Bois och i andra förorter i Frankrike, har nått en lägsta punkt, och är i dag närmast fördärvad, säger Mehdi Bigarderne. 

Han är numera vice borgmästare här. 2005 var han en vanlig ungdomsledare som med små resurser försökte hantera det som höll på att ske i hans förort, när ilskan bland vännerna till de två pojkar som dött när de gömde sig för polisen, spred sig och ledde till större upplopp med bilbränder och stenkastning.

Till slut stod flera av Frankrikes storstadsförorter i brand och regeringen utlyste undantagstillstånd. Vid den tiden hade Clichy-Sous-Bois inte ens en egen lokal polisstation. Det har de i dag, men Mehdi Bigarderne säger att det kommer att ta tid att bygga upp det lokala förtroendet, eftersom polisen så länge förknippats mestadels med godtyckliga id-kontroller.

– Vi har unga här som kontrollerats tio gånger samma dag. Det är inte normalt, säger Mehdi Bigarderne.

De poliser som sägs ha jagat pojkarna i Clichy-Sous-Bois 2005, har i flera omgångar förhörts och utretts för tjänstefel. Men än så länge har det inte ens bestämts om det ska bli någon förundersökning mot dem eller inte. Nu är fallet uppe i högsta instans,  appellationsdomstolen i Rennes, som ska fatta ett slutgiltigt beslut om det i september.

– Att det tagit så lång tid har gett invånarna i Clichy känslan av att polisen har straffrihet och kan göra vad de vill, säger Mehdi Bigarderne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista