Thomas Quick, nu mer kallad Sture Bergwall, sitter på Säters sjukhus. Foto: Scanpix. Montage: Sveriges Radio.

Socialstyrelsen: Omöjligt att riskbedöma Bergwall

1:43 min

Det går inte att bedöma risken för att Bergwall återfaller i brott innan han fått prova på vård i öppnare former. Därför bör den rättspsykiatriska vården av Sture Bergwall, tidigare Thomas Quick, fortsätta.

 Det anser  Lars-Håkan Nilsson vid Socialstyrelsens rättsliga råd.

– Jag tror inte att det finns någon svensk rättspsykiater som skulle vilja låta vården upphöra för en person som överhuvudtaget inte vistats fri på sjukhusområdet på 10-15 år, säger han.

Sture Bergwall, tidigare Thomas Quick, blev i slutet av juli i praktiken frikänd från de åtta mord som han tidigare erkänt och dömts för. Men det betyder inte att han per automatik blir frisläppt från Rättspsykiatriska kliniken i Säter.

Han vårdas där på grund av ett bankrån som han begick i början av 90-talet. Men han har också tidigare dömts för sexbrott och gjort sig skyldig till ett knivöverfall. Det skedde på 70-talet.

Förvaltningsrätten fattar med jämna mellanrum beslut om förlängning av Bergwalls vård på Säter. Mot bakgrund av att Bergwall nu har frikänts från alla morddomar så har rätten för första gången tagit hjälp av Socialstyrelsens rättsliga råd i stället för att helt förlita sig på bedömningen från läkarna på Säter.

Enligt rättsliga rådets yttrande, som nu har kommit in, så finns inte tillräckligt underlag för att i dagsläget bedöma om Bergwall riskerar att återfalla i brott.

Sture Bergwalls advokat Thomas Olsson är kritisk till yttrandet.

– Grunden för att Sture Bergwall hålls inlåst idag är att han blev dömd för ett bankrån 1990. Menar de att han kommer att begå nya bankrån eller vad är det de pratar om, säger han.

Samtidigt menar rättsliga rådet att vården av Sture Bergwall kan förändras.

– Vi tror ju att man på sikt kan låta den här vården upphöra. Men det krävs ju att man går igenom de sedvanliga stegen i en utskrivningsprocess. Och eftersom Sture Bergwall inte ens har fått gå fri på sjukhusområdet under de senaste 10-15 åren så tycker vi att det är hög tid att den processen påbörjas, säger Lars-Håkan Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista