Oväntat stark återhämtning i euroländerna

1:22 min

På torsdagen kom flera signaler på att vi har lämnat de värsta kristiderna bakom oss. Både i USA, Kina och även i euroområdet börjar det ljusna.

Återhämtningen i euroländerna är oväntat stark. Det visar ett preliminärt inköpschefsindex i dag.

I eurozonen totalt uppgick index till 51,7 i augusti, vilket var högre än väntat.

Inköpschefsindex speglar konjunkturen inom industrin. Det bygger på intervjuer med omkring 200 inköpschefer i tillverkningsindustrins företag. Ett indextal över 50 tyder på tillväxt.

Ett preliminärt inköpschefsindex för både industrin och tjänstesektorn i Tyskland steg i augusti till den högsta nivån på sju månader och ligger nu på 53,4.

I Europas näst största Ekonomi, Frankrike, går det lite trögare och index där ligger precis under det magiska 50-strecket.

Tecknen, som alltså visar att den kristyngda eurozonen har börjat resa sig ur recessionen, kommer samma dag som liknande positiva siffror från USA och Kina.

Även om det handlar om en långsam återhämtning visar inköpschefsindex att aktiviteten i USA:s tillverkningsindustri i augusti nådde den högsta nivån på fem månader.

Nyanställningarna tog fart och orderingången ökade i den snabbaste takten sedan januari.

I Kina steg inköpschefsindex till över 50 för första gången sedan i april.

Flera positiva signaler alltså. Som förstärktes av ett tal som vice riksbankschef Kerstin af Jocknick höll i Kalmar i dag. Enligt Riksbanken finns det tecken på att osäkerheten i den internationella ekonomin har minskat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista