Polisens föreslag: Vi hämtar inte papperslösa barn i eller nära skolan

2:30 min

Rikspolisstyrelsen föreslår att det skrivs in i polisens egna föreskrifter ett råd om att polisen inte bör gå in skolan för att hämta barn som ska utvisas, och att man inte heller hämtar barn i anslutning till skolan. Det finns i dag inget förbud i lagen för polisen att gå in och hämta barn på skolor. Men enligt polisen är det praxis att man inte gör det.

När skolorna nu startar efter sommaren har papperslösa barn som ska utvisas för första gången laglig rätt att få gå i skolan. Rikspolisstyrelsen föreslår nu att det skrivs in ett råd i polisens egna föreskrifter, att polisen inte bör gå in i skolan för att hämta dem här barnen.

Sedan 1 juli i år har alla papperslösa barn rätt att gå i skolan.

Sören Clerton är chef för centrala gränskontrollenheten på rikskriminalpolisen.

–  Ja, när det gäller hämtning av barn i skolan så kommer vi att rekommendera att polisen inte bör hämta barn i eller i anslutning till skolan där barnet går. Och att vi säger bör, det beror helt enkelt på att det är inte förbjudet i lag, och vi kan inte förbjuda något i en förskrift som inte är förbjudet i lag.

Det var i våras som regeringen tillsammans med Miljöpartiet drev igenom förslaget att papperslösa barn ska få laglig rätt att gå i skolan. Samtidigt har polisen i uppdrag att utvisa personer som saknar tillstånd att vara i Sverige, och har till och med fått krav från regeringen att bli mer effektiv i sitt arbete med det här.

En rad organisationer krävde ett förbud för polisen att hämta papperslösa barn i skolan. Men en majoritet i riksdagen sa nej till det, och ansåg att polisens möjligheter att gå in i skolan, redan i dag är starkt begränsad och att Rikspolisstyrelsen också arbetar om sina råd och riktlinjer om hur man ska arbeta vid utvisningar.

I det förslag som Rikspolisstyrelsen nu kommer att skicka ut på remiss till dem 21 polismyndigheterna, skriver man att polisen inte bör hämta barn i, eller i anslutning till, skolan. Hur stort det området är, definieras däremot inte.

– Det blir alltid ytterst polisen som genomför åtgärden som måste bedöma omständigheterna, men vad vi vill säga, är att det inte är enbart i själva skolområdet eller skolbyggnaden utan närområdet omkring, säger Sören Clerton.

Ni har ju samtidigt från polisen ett uppdrag att utvisa personer som inte har rätt att vara i Sverige Betyder det att utanför ett visst område, så kommer ni ändå att arbeta med att försöka hitta barn och deras familjer, som har ett utvisningsbeslut?

– Ja, det kommer vi att göra, och exakt hur den avgränsningen ska se ut, måste man ju arbeta på ett omdömesgillt och praktiskt möjligt sätt. Men det går inte att säga nån exakt gräns, säger Sören Clerton.

Röda Korset är en av de organisationer som hade velat se ett totalförbud för polisen att gå in i skolan, enligt projektledaren Charlotta Arwidson.

– Jag tror att det hade varit en viktig signal till dem papperslösa föräldrarna för att våga skicka sina barn till skolan. Jag tror inte att vi förstår vilka livssituationer och vilken rädsla de här människorna har, säger Charlotta Arwidson på Röda Korset.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista