Tre gripna för attack på svenskar

Enligt uppgifter i Somalia har tre personer gripits för onsdagens dödliga attack mot svenskar i Mogadishu.

Även om säkerhetsläget har förbättrats en del är Mogadishu fortfarande en väldigt osäker plats, enligt analytiker.

Somaliska regeringen uppgav på torsdagen att tre personer gripits för inblandning i attacken där svenske Ung Vänsterpolitikern Abdirahim Hassan och en somalisk säkerhetsvakt dödades, skriver NTB.

Säkerhetsstyrkorna söker också efter två andra personer som misstänks ha planerat dådet, skriver tyska nyhetsbyrån DPA.

Flera talespersoner för svenska utrikesdepartementet och Vänsterpartiet säger till TT att de inte känner till att någon gripits.

Ann-Margarethe Livh, gruppledare för Vänsterpartiet i Stockholms stad och ordförande för Vänsterns internationella forum (VIF), skottskadades vid attacken. Hon och övriga svenskar var i Mogadishu för att besöka ett demokratiprojekt som VIF driver.

Livh hade föreläst på universitetet när bilen som hon och två av de andra svenskarna färdades i attackerades.

– En massa män hoppade ur och började vrålskjuta, säger hon till SR Ekot.

Livh fördes till sjukhus i Nairobi. Hon mår efter omständigheterna väl.

Säkerhetsläget i Mogadishu har förbättrats de senaste åren, men det är ändå en väldigt osäker plats, säger Emma Skeppström, analytiker med fokus på afrikansk säkerhet på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

– Även om det nu har skett framsteg rent politiskt sker det ju fortfarande attentat där.

Enligt Joel Nilsson, politisk sekreterare för VIF, gjordes en bedömning av säkerheten i landet innan gruppen reste iväg, och bilden var att inga säkerhetshot fanns i den zon där gruppen skulle vara.

Gruppen hade inhyrda säkerhetsvakter, men uppgifter finns om att svenskarna reste med lokal polis vid attacken, och polisens auktoritet i Mogadishu anses vara begränsad.

– Vi har fått skilda uppgifter om vad som har hänt. Och vi tror att det är viktigt att vi får titta över vad som verkligen har hänt, säger Nilsson.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista