FN:s generalsekretetere Ban Ki-Moon kräver att FN-inspektörer omedelbart ges möjlighet att besöka platsen för den misstänka kemvapenattacken. Foto: Majdi Mohammed/Scanpix.

Ban Ki-Moon kräver klarhet i gasattack

1:12 min

Förenta Nationernas generalsekreterare Ban Ki-Moon kräver att FN-inspektörer omedelbart ges möjlighet att besöka platsen för den misstänka kemvapenattacken i närheten av Damaskus.

Det amerikanska utrikesdepartement säger samtidigt att det ska samla mer information för att kunna avgöra om det har använts kemiska vapen eller inte.

För närvarande pågår förhandlingar i Syrien mellan den svenske FN-inspektören Åke Sellström och den syriska regeringen. De handlar om vilka områden som de inspektörer från FN – som redan finns i landet – ska få besöka. På torsdagskvällen meddelade FN att platsen för onsdagens misstänkta kemvapenattack har diskuterats.

I USA ökar trycket på att den amerikanska regeringen ska reagera. President Obama har ju redan för ett år sedan sagt att om den syriska regeringen använder sig av kemiska vapen, har de passerat en röd linje, vilket skulle leda till ett internationellt ingripande.

På torsdagskvällen sa en taleskvinna på det amerikanska utrikesdepartementet att den amerikanska regeringen i dag inte slutgiltigt kan avgöra om det har använts kemiska vapen eller inte vid den aktuella attacken i onsdags.

President Obama har nu begärt in uppgifter från den amerikanska underrättelsetjänsten i ärendet.

Om rapporterna stämmer, sade taleskvinnan för utrikesdepartement, är det en upprörande och flagrant stegring av regimens användning av kemiska vapen. Och presidenten har många olika alternativ som han kan överväga, sa hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista