Mohamed Hussein i arbetarstadsdelen Embaba med ett porträtt av general Sisi. Foto: Cecilia Uddén/Sveriges Radio

Egyptier stödjer militär stormning

Islamister rakar av sig skägget för att smälta in
2:27 min

Det har gått en vecka sedan Egypten upplevde de blodigaste dagarna i sin moderna historia. Enligt en opinionsmätning är 67 procent av egyptierna nöjda med hur militären stormade brödraskapets demonstrationer.

General Sisis popularitet tycks inte ha påverkats av blodbadet. Men de som motsätter sig militären är rädda och talar i dag med låg röst i Egypten, till exempel utanför bårhuset där anhöriga fortfarande efter en vecka letar efter sina döda.

Han ska begrava sin kusin Mahmoud, men för att få ut kroppen från bårhuset var familjen tvungen att skriva under en dödsattest där det står att Mahmoud begick självmord.

Mannen jag talar med har fårat ansikte, han är 35 år och vill inte avslöja sitt namn. Han talar med låg röst, anhöriga har attackerats här av Mursi-motståndare.

Medan vi pratar öppnas en av kyl-lastbilarna där lik som inte fått plats inne i bårhuset, förvaras. Nu ska de flyttas in.

Gränden fylls av stanken och i en ovärdig skytteltrafik passerar bår efter bår med döda i olika stadier av förruttnelse. De flesta är övertäckta, men tyvärr inte helt och hållet.

– Det känns inte som om detta är mitt land längre, säger mannen vars kusin dödades när militären stormade Rabaa al Adawiya. Jag kommer aldrig mer gå och rösta, och så höjer han trotsigt rösten och säger:

Mursi är fortfarande min president, hans vänner försöker tysta ner honom.

Som följd av arresteringsvågen mot muslimska bröder har de ledare som ännu inte gripits, gått under jord och många andra islamister försöker smälta in genom att till exempel raka av sig skägget.

– Jo, de är rädda nu, de rakar sig, säger en belåten Mohamed Hussein som säljer röda nallar och glitter i arbetarstadsdelen Embaba.

Mohamed poserar med ett porträtt av general Sisi och säger segervisst att nu har vi ryckt upp träder med rötterna, de muslimska bröderna kommer att vissna över hela världen.

I gränden utanför står kvarterets barn och hyllar general Sisi och upprepar vad tv säger om Mursi och bröderna som terrorister.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".