USA:s utrikesdepartementes taleskvinna Jen Psaki meddelade att USA:s regering ska utreda uppgifterna om kemvapenattacken i Syrien. Foto: Paul J. Richards/Scanpix

USA utreder kemvapenattack

1:37 min

Medan inbördeskriget i Syrien rasar diskuterar nu politiker och diplomater över hela världen om vad som bör göras. USA:s regering ska  utreda uppgifterna om kemvapenattacken, det sade utrikesdepartementets taleskvinna Jen Psaki, taleskvinna till tv-kanalen CNN igår.

Vad som finns är påståenden, vi har inga bevis och det är därför vi ska utreda saken och vi vill att FN:s inspektörer ges tillträde till platsen, sa Psaki.

Hon ville inte gå in på vad konsekvenserna skulle bli om det visar sig att det är kemiska vapen som använts, mer än att hon bestämt avvisade tanken på att USA går in med marktrupper i Syrien.

I omvärlden finns många som tycker att USA varit alldeles för passivt, också inom landet finns sådana tankar.  Den republikanske senatorn och tidigare presidentkandidaten John McCain undrade i går i CNN när USA ska stå upp för de som nu lider.

Men Jen Psaki beskriver inte USA:s regering som passiv. Tvärtom. Hon berättar att hennes chef utrikesminister John Kerry vaknar varje dag och är upprörd över vad som sker i Syrien och det är därför han är så inriktad på frågan, vilket han också kommer att vara i fortsättningen också, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista