Nu samlas världens ekonomer i USA

0:48 min

I Jackson Hole i Wyoming i USA samlas nu i helgen centralbankschefer och ekonomer från hela världen för en årlig ekonomisk konferens.

Intresset är denna gång inte lika stort som vanligt. Skälet är att den amerikanske centralbankschefen Ben Bernanke stannar hemma.

Den naturliga räntenivån, finanskriser och gränsöverskridande kapitalströmmar. Det är några av ämnena som centralbankscheferna och ekonomerna kommer att diskutera under helgen in den lilla skidorten Jackson Hole.

Mötet  har ägt rum varje år sedan början av 80-talet och den amerikanske centralbankschefen brukar alltid var med. Ben Bernanke bryter nu denna tradition. Han anses han vara på väg ut och väntas lämna sin post när hans förordnade går ut i början av nästa år.

Spekulationerna om vem som ska efterträda honom kretsar i första hand kring vice centralbankschef Janet Yellen och Larry Summers som varit finansminister under president Clinton och rådgivare i till president Obama.

Den svenske riksbankschefen Stefan Ingves är på plats i Jackson Hole.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista