Borg beskriver en återhämtning som kräver stöd

I eftermiddag ska finansminister Anders Borg berätta om hur han ser på den ekonomiska utvecklingen.

Regeringen ska ju både äta kräftor och ha sitt budetmöte inför höstbudgeten, och nu ska allt fördelas och den ekonomiska utvecklingen beskrivas.

– Det är en mycket trögare internationell återhämtning än vad vi tidigare upplevt. Hushåll och företag är mer skuldsatta och det gör att de blir försiktigare med investeringar och konsumtion. Det slår på Sverige både för att USA och England och eurozonen är klenare. Detsamma har vi här i Sverige, många hushållupplever att skuldsättningen är lite högre och då vill man vara försiktig, sa Anders Borg i Almedalen i mitten av juli.

Mitt i sommaren tycktes han ha lite svårare att se den där ljusa sommarnatten som Riksbankschefen Stefan Ingves beskrev när räntan lämnades oförändrad på en procent.

Är det värsta över nu, Stefan Ingves?
– Ja, så vitt vi kan bedöma så är det så.

Nu har åtskilliga ljusa och varma sommarnätter passerat och frågan är om det har spritt sig till finansministern prognoser?

Ute i det ständigt krisande Europa har det vänt. Så sent som för ett par veckor sedan kom ju siffror som visade att den 18 månader långa recessionen, krympande tillväxten, var över. I alla fall räknat som ett genomsnitt på dom 17 euroländerna.

Några släpar efter fortfarande och kommer att göra det hela året.

Men Anders Borg höll fast vid sin dystrare syn på den ekonomiska utvecklingen. Så sent som i början av augusti när han vid sommarregeringens pressträff menade att det är fortsatt hög risknivå i den internationella ekonomin och att siffrorna pekar mot en fortsatt svag ekonomisk utveckling i Sverige. BNP växer relativt svagt under året och den höga arbetslösheten består både i år och 2014, valåret.

Så medan Anders Borg har ett öra mot centralbankschefernas möte i Jackson Hole i USA, där viktiga bedömningar görs om internationell ekonomi dom kommande dagarna, så lyssnar han nog även mot väljare på hemmaplan. Han har ju några skarpa verktyg som han kanske använder i höstbudgeten redan.

– Det är ett svårbedömt läge och det är inte en situation där vi kan säga att vi känner oss trygga med återhämtningen och nu ser vi en styrka framåt, utan det här är en återhämtning som kräver stöd.

FAKTA: LÄGET I SVENSK EKONOMI ENLIGT ANDERS BORG 4 JULI 2013

Nyckeltal

2013

2014

2015

BNP-tillväxt

1,3 (1,2)

2,1 (2,2)

3,5 (3,6)

Arbetslöshet

8,4 (8,3)

8,4 (8,4)

8,1 (8,1)

Inflation (KPI)

0,2 (0,5)

0,9 (1,2)

1,5 (1,8)

Årlig procentuell utveckling. Prognos i vårpropositionen inom parentes.

Källa: Finansdepartementet 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista