Tre miljoner barn på flykt från kriget i Syrien

"Barnen är chockade och rädda"
2:16 min

Antalet barn som flytt från det krigshärjade Syrien har nått en miljon. Ytterligare två miljoner barn är flyktingar inom landets gränser, uppgav FN:s barnfond Unicef och flyktingorganet UNHCR på fredagen.

Nästan två miljoner syrier har flytt till i första hand Turkiet, Libanon, Irak, Jordanien och Nordafrika och hälften av dem är barn.

Unicef-chefen Anthony Lake betonade i ett uttalande att det miljonte flyktingbarnet inte bara är en siffra utan ett verkligt barn som slitits från sitt hem

Han säger att ungefär 7.000 barn finns bland de 100.000 som hittills dödats i inbördeskriget som rasar i Syrien.

Det började med folkliga protester och demonstrationer riktade mot Assad-regimen i mars 2011, men utvecklades sedan till ett fullskaligt inbördeskrig.

Imam al-Baghdady är svenksyrier, som har syskon och föräldrar i Ghouta och Damaskus, där en misstänik gasattack dödat och skadat tusentals männiksor. Hon säger att barnen är chockade:

-- Ja, de är rädda och chockade. Mina syskonbarn trodde först att deras mamma hade omkommit i gasattacken, men lyckligtvis stämde inte det. De har däremot många vänner som bor i Ghouta och som vi nu inte vet om de har klarat sig, säger Imam al-Baghdady till Ekot.

Hon säger att det är oerhört riskfyllt att försöka ta sig från Damaskus. Det är för farligt att gå ut och även om det hade gått att komma iväg så vill många helst ändå stanna kvar i Syrien.

Ekot/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".