Regeringens utredare i vargfrågan Peter Egardt. Foto: Scanpix

Vargintervall ska styra jakten

1:36 min

Det ska bli tillåtet med licensjakt på varg i Sverige, men bara om antalet vargar håller sig inom ett visst intervall som ska fastställas av myndigheterna med hjälp av forskare.

Det här säger Peter Egardt, ordförande för Vargkommittén som idag lämnar sina förslag till regeringen.

– Så länge antalet vargar ligger inom ramen för det här intervallet så är allt frid och fröjd. Om det är fler vargar ska det bli möjligt att tillåta licensjakt. Om det är färre vargar så måste man överväga åtgärder för att stärka vargstammen, säger Peter Egardt.

Det är inte politikerna som ska bestämma hur stor vargstammen ska vara. I stället ska myndigheterna med forskares hjälp slå fast ett intervall för både det lägsta och det högsta antalet vargar, föreslår Vargkommittén.

Vargstammen får inte vara mindre än vad som behövs för att uppnå så kallad gynnsam bevarandestatus, vilket innebär betydligt fler vargar än den minsta livskraftiga populationen som har beräknats till 100 vargar. Idag finns omkring 400 vargar i Sverige.

Innan vargstammen har uppnått den bestämda nivån ska bara skyddsjakt tillåtas och de genetiskt mest värdefulla djuren ska inte få skjutas. I gengäld ska reglerna förenklas så att det ska gå snabbare att få tillstånd till skyddsjakt när en varg har angripit tamdjur.

– Redan efter första vargangreppet ska beslut om skyddsjakt kunna tas. Det här när det gäller rennäring, fäbodsbruk och skärgårdsöar. Sen föreslår vi ett antal förenklingar när det gäller alla annan skyddsjakt också som ska göra det lättare och snabbare att fatta beslut, säger  Peter Egardt.

Mikael Karlsson är ordförande i Naturskyddsföreningen. Han är nöjd med kommitténs förslag.

– Det är bra att få en saklig bedömning av vilken nivå vargstammen ska komma upp till. Sen får man acceptera att man ibland kan behöva jaga på vägen dit. Men om det sker utan att man försvårar vargstammens positiva utveckling tycker jag det är tillräckligt bra, säger Mikael Karlsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista