Foto: Kirill Kudryavtsev/Scanpix.

Finsk minister tror på mer hjälp till Grekland

"Ingen överraskning att det finns behov"
1:16 min

Grekland kommer sannolikt att behöva nya krislån. Det sa den tyske finansministern i veckan. Finland var det enda euroland som krävde och fick säkerheter när Grekland fick sitta andra stödpaket hösten 2011, och Finlands utrikesminister Erkki Tuomioja är inte förvånad över om pengarna inte räcker.

– Det är naturligtvis fortfarande öppet. Det kommer att diskuteras och dryftas. Men det är inte någon överraskning att det finns behov för ytterligare understöd till Grekland, säger Erkki Tuomioja.

När Grekland hösten 2011 behövde en ny räddningsplan tillhörde Finland de mer motsträviga euroländerna. För att gå med på nya krislån ville Finland ha garantier. Som enda euroland fick de också det.

Nu, två år senare, har frågan blivit aktuell igen i finsk inrikespolitik. Oppositionen, framför allt Sannfinländarna, anklagar regeringen för att ha gjort ett dåligt avtal, och att säkerheterna inte är är så mycket värda.

Trots den här debatten tror utrikesministern att Finland skulle hjälpa Grekland igen, om det blir aktuellt.

– Regeringen har en klar majoritet i riksdagen och det som behövs går igenom oberoende av vad oppositionen säger. Men det är helt öppet vad som sker; kommer det att bli nytt stödpaket eller en ny skuldsanering. Vi kan inte heller helt utesluta att Grekland självt väljer att gå ut ur euron, säger Finlands utrikesminister Erkki Tuomioja.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".