Foto: Abd Raouf/Scanpix

De värsta regnmassorna i Sudan på 25 år

"Malariarisken ökar"
1:52 min

I Sudan uppges nu mer än 300 000 människor ha drabbats av dem kraftiga översvämningar som drabbat landet den senaste månaden. Och dem stora regnmassorna väntas fortsätta falla.

Det är världshälsoorganisationen, WHO som i en ny rapport visar på konsekvenserna av allt regn som fallit i Sudan den senaste månaden.

320 000 människor har nu påverkats av de översvämningar som bildats. Och omkring 50 människor uppges ha omkommit till följd av det som beskrivs av FN som dem värsta regnmassorna i Sudan på 25 år.

Samtidigt rapporterades det om att ännu storm var på väg in över Khartum-regionen under torsdagskvällen. Huvudstaden och området omkring den är bland dem värst drabbade men skador på egendomar har rapporterats från dem flesta av landets delstater, enligt WHO.

Organisationen varnar nu för att antalet malariafall i landet kan komma att öka dramatiskt och det finns redan indikationer på att fler än normalt blivit sjuka i Malaria dem senaste veckorna.

Vattenburna sjukdomar är ett annat problem när stora delar av avloppssystemen nu kollapsar i översvämningsmassorna. Drygt 50 000 latriner riskerar att förstöras, rapporterar WHO.

Utländskt bistånd från afrikanska länder till översvämningsdrabbade har börjat flygas in enligt Sudanesisk media, och i förra veckan sa en FN-talesperson att omvärlden står redo att hjälpa den sudanesiska regeringen att hantera den svåra humanitära situationen.

Sudan är sedan tidigare beroende av biståndoperationer till följd av konflikterna som finns i landet och som redan tvingat hundratusentals sudaneser att lämna sina hem.

I sommar har nya strider blossat upp i Darfur-regionen i västra Sudan, och i gränstrakterna i söder pågår sedan flera år tillbaka strider med jämna mellanrum mellan Khartum-trogna och anhängare till regeringen i grannlandet Sydsudan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".