Bush vädjar om ökat samarbete med EU

George Bush är på väg över Atlanten för en veckolång resa till Europa. På måndagen kommer den amerikanske presidenten att hålla ett tal i Bryssel och vädja till Europas ledare att glömma gammalt groll och stärka samarbetet mellan EU och USA.

Middag med Frankrikes president Jaques Chirac, frukost med Storbritanniens premiärminister Tony Blair, förmiddagskaffe med Ukrainas president Viktor Jusjtjenko, lunch med Nato-ledarna, eftermiddagskaffe med Italiens regeringschef Silivo Berlusconi.

Därefter vidare till Frankfurt för att träffa amerikanska Iraksoldater och Tysklands förbundskansler Gerhard Schröder och till sist möte med Rysslands president Vladimir Putin.

Det är några av huvudpunkterna för det amerikanska presidentparets resa.

Ökat samarbete
Tonen kommer Geroge Bush att anslå vid ett tal I Bryssel på måndagen. Den amerikanske presidenten beskrev förhållandet mellan Europa och USA innan han åkte från Washington.

– Elfte september är ett intressant fenomen när det gäller våra relationer. För några i Europa är det bara ett förbipasserande fruktansvärt ögonblick. För oss orsakade det en permanent förändring i vår utrikespolitik. Dessa olikheter har gjort att vi ibland har pratat förbi varandra, sa George Bush.

– Den nationella säkerheten är överst på min dagordning. Det är vad man förväntar sig av USA:s president, men vi bryr också djupt om hunger och sjukdomar och vi bryr oss om klimatet. De tyckte att Kyotoprotokollet var vettigt, men det tyckte inte jag, sa president George Bush, som vill ha ett intensifierat samarbete med Europa kring bland annat miljöteknik som rent kol och hybridbilar.

Öppningar i samarbetet
President George Bush kommer att anslå en försonlig ton i Bryssel. Han kommer att tona ner flygplans-konflikten mellan europeiska Airbus och amerikanska Boeing och kritiken mot att EU tänker börja sälja vapen till Kina.

Det finns öppningar i samarbete mellan USA både då det gäller Irak och Palestina. Vita huset tvivlar på EU-diplomatin och vill öka det politiska och militära trycket för att få Iran att avveckla sitt kärnvapenprogram.

Både president Bush och de europeiska ledarna vet att USA inom överskådlig tid inte kan ockupera fler länder. Då är ett närmare samarbete mellan Europa och USA ett av de effektivaste sätten att få någonting gjort.

Besöker Slovakien
Bushs besök kommer att avslutas i det nya EU-landet Slovakien med ett seminarium med central- och östeuropeiska frihetskämpar.

USA befriade Europa från nazismen under Andra världskriget och resten av Europa från kommunismen under det kalla kriget.

Kriget mot terrorismen och demokratiseringen av Mellanöstern är en naturlig fortsättning av samma kamp för frihet.

– Ni européer må kalla det svart vit cowboy-politik, men en gång kommer ni att tacka oss. Det är president George Bushs budskap.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se