Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix

S: "Går inte till val på att höja inkomstskatter"

1:29 min

Trots att flera ledande socialdemokrater i veckan ifrågasatt partiledningens linje att acceptera ett femte jobbskatteavdrag om Socialdemokraterna vinner valet står partiets finanspolitiska talesperson Magdalena Andersson fast vid att inte höja skatten. Hon tänker utgå från den borgerliga regeringens sänkning.

– När vi kommer till valdagen kommer vi att utgå från hur verkligheten ser ut där och då. Vi kommer inte gå till val på att backa Sverige, utan gå till val på framtiden, säger  Magdalena Andersson.

I veckan har flera ledamöter av partiets högsta ledning, det verkställande utskottet, menat att det är för tidigt att redan nu säga att en eventuell socialdemokratisk regering inte skulle höja inkomstskatten genom att ta tillbaka ett femte jobbskatteavdrag, exempelvis riksdagsledamoten Morgan Johansson och Therese Guovelin, vice ordförande i Hotell- och restaurangfacket.

Pengarna behövs till välfärd, menar de.

– Jag förstår den oro som många socialdemokrater känner för hur vi ska kunna finansiera en bra jobbpolitik, en fungerande skola och en god sjukvård. Det är en oro jag delar naturligtvis, säger Magdalena Andersson.

– Men här finns många olika sätt att finansiera välfärden framöver. Dels har vi ett växande reformutrymme, dels har vi möjlighet att höja andra skatter.

– Vi kommer inte gå till val på att höja skatten för vanliga löntagare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista