Badr och Khaled med Sisi-porträtt. Två personer vår korrespondent träffade tidigare i veckan. Foto: Sveriges Radio

Sisi populär ledare i Egypten

2:37 min

Trots att i stort sett hela världen fördömt den egyptiska militärens övervåld mot demonstranter, visar opinionsmätningar att 67 procent av av egyptierna är nöjda med hur militären stormade brödraskapets demonstrationer. Och den just nu mest populäre ledaren i Egypten är den 58-årige generalen Abdel Fattah Sisi.

Trots blodbadet i Kairo, har Sisi uppnått sitt mål, att vinna folkets kärlek. Det var så han själv uttryckte det i en av de få intervjuer han givit sen han kom till makten, när han sa till Washington Post att "Det viktigaste för mig är att folket älskar mig".

För många egyptier är Sisi mannen som räddat Egypten undan både sträng islamisering och ekonomisk kollaps. Och man bortser till exempel från att det var general Sisi som försvarade militärens ökända oskuldstest på kvinnliga demonstranter, nu när Egypten anses ha en viktigare strid att utkämpa - mot de terroriststämplade islamisterna.

Terrorism var kodordet när Sisi vädjade om folkets stöd i slutet av juli, då han uppträdde i mörka solglasögon och militäruniform och såg ut som en parodi på en latinamerikansk militärdiktator.

Sisi  är delvis utbildad i USA. Där gjorde han sig känd som en djupt troende  man som ofta ledde bönen i moskén i Pennsylvania och skrev uppsatser om demokrati i Mellanöstern där han varnade för att det inte kommer att bli så lätt som västvärlden inbillar sig, bland annat på grund av kultur, religion, dålig utbildning, och statskontrollerade medier. Ironiskt nog är det just statskontrollerade medier som just nu pumpar ut Sisis budskap om Egyptens kamp mot terrorismen.

När Sisi utsågs till försvarasminister av Mursi för ett år sedan, trodde många att generalens fromhet innebar att han stod brödraskapet nära. Nu, när han avsatt landets förste folkvalde president, är det istället många som jämför Sisi med den karismatiske Gamal Abdel Nasser som ledde kuppen mot monarkin i Egypten 1952 och då genomförde massarresteringar av islamister. Jämförelsen välkomnas av många i Egypten, men den sätter också skräck i liberaler som för allt i världen inte vill se en återgång till Nassererans rädsla och repression.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista