Rysslands utrikesminister Sergey Lavrov och USA:s John Kerry samtalde om Syrien i går. Foto: Win McNamee/Scanpix

Ryssland manar Syrien till samarbete

1:24 min

Efter den senaste tidens oroväckande utveckling i Syrien manas nu den syriska regimen på även av sin allierade Ryssland.

Samtidigt lägger man en stor del av skulden för det som nu händer på den syriska oppositionen och kallar omvärldens krav på en militär inblandning för oacceptabelt.

I går samtalade USA:s utrikesminister John Kerry och hans ryska kollega Sergej Lavrov på telefon om läget i Syrien efter den misstänkta gasattacken som ska ha dödat hundratals civila i en förort till Damaskus.

Båda var överens om att FN:s experter på plats i landet måste få göra sitt jobb och utreda vad som faktiskt har hän. Ryssland ska ha uppmanat den syriska ledningen att samarbeta med FN:s utsända.

Samtidigt fortsätter man från Moskvas håll att lägga stort ansvar för våldet och dödandet på de syriska rebellerna. I ett uttalande på ryska UD:s hemsida i dag kallar man den misstänkta gasattacken för en möjlig provokation.

Bland annat återger man uppgifter på internet som hävdar att bilderna på de döda lades ut redan innan själva attacken ska ha ägt rum.

Ryssland är kanske Syriens närmaste allierade i världspolitiken. Tillsammans med Kina har Moskva stoppat flera resolutioner i FN:s säkerhetsråd som haft som mål att få ett slut på våldet och dödandet.

Rysslands huvudargument är att man inte vill tillåta inblandning utifrån och på så sätt upprepa det kaos som man anser blev följden av Khaddaffiregimens fall i Libyen för två år sen.

I det skriftliga uttalandet på UD:s hemsida kallar man också de röster som nu höjs om en möjlig militär inblandning, bland annat från Frankrike, för oacceptabla

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista