Det var precis när fredagsbönen slutade efter lunch som två bomber exploderade, till synes vid samma tidpunkt, utanför två olika moskéer i Tripoli. Foto: Scanpix.

Bilbomb dödade 29 i Libanon

1:17 min

Två moskéer i staden Tripoli i norra Libanon utsattes i dag för sprängdåd. Minst 29 människor har dött och minst än 500 har skadats, enligt libanesiska Röda korset.

På libanesiska TV-bilder syns flera döda på marken, människor som bär på skadade och mängder av bilar som står i lågor.

Det var precis när fredagsbönen slutade efter lunch som två bomber exploderade, till synes vid samma tidpunkt, utanför två olika moskéer i Tripoli.

Ett vittne berättar för nyhetsbyrån AP om hur han hörde smällen, sprang dit och såg många döda, blodiga människor som sprang på gatorna. Det såg ut som domedagen, döden fanns överallt.

Ingen har ännu tagit på sig ansvaret för bombdåden.

Det är bara en vecka sedan en bomb dödade mer än 24 människor och flera hundra skadades i en förort söder om huvudstaden Beirut. Då var attacken riktad mot den shiitiska rörelsen Hizbollah.

Den här gången riktas attackerna mot en stad som till stor del bebos av Sunni-muslimer. I just dessa moskéer ska det enligt flera nyhetsbyråer finnas aktiva som är starkt kritiska mot Syriens president Bashar Al-Assad och mot shiitiska Hizbollah

Kriget i Syrien har gjort att spänningen mellan Libanons olika etniska och religiösa grupper är starkare än på mycket länge och många anser att risken finns att kriget sprids fullt ut in över gränsen till Libanon.

Inte minst sedan Hizbollah börjat slåss i Syrien på samma sida som Bashar Al Assads armé.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista