Wolfgang Schäuble (t v) fick genast mothugg av tidigare förbundskanslern Gerhard Schröder. Foto: Anders Wiklund/Patrik Stollarz/Scanpix.

Greklands hjälppaket känslig fråga i tyska valet

2:15 min

Europas ekonomiska lokomotiv Tyskland ångar på. Det bekräftade nya siffor den gångna veckan. Samtidigt har debatten om nya hjälppaket till Grekland blossat upp i den tyska valkampanjen, där tonläget nu skruvas upp dag för dag.

Var det bara finansminister Wolfgang Schäuble som försade sig, under ett valmöte med pensionärer som ändå inte lyssnade så noga, eller var det ett välplanerat utspel, när han i veckan talade om ett tredje hjälppaket till Grekland?

– Det är klart att det måste till ytterligare ett hjälpprogram för Grekland. Det har vi sagt länge, hävdade Schäuble.

Ändå rörde det upp virvelvind av tolkningar, spekulationer och kritik.

Hittills har regeringen snarare avfärdat påståenden om att det kommer att behövas mer pengar för att hjälpa Grekland ur krisen. Först vill man utvärdera effekterna av den senaste insatsen, för att sedan, nästa år, ta ställning till om det behövs mer, har man sagt, mån om att inte skrämma bort några väljare i förbundsdagsvalet om fyra veckor.

För oppositionen blev Schäubles uttalande ett tacksamt byte.

– Genom att förtiga och förneka vinner man inget förtroende, dundrade förre förbundskanslern Gerhard Schröder, draghjälp i socialdemokraternas annars ganska lama valkampanj.

I opinionsmätningar ligger socialdemokraterna hopplöst efter, med runt 17 procent bakom Angela Merkels kristdemokrater.

I veckan kom nya siffror som illustrerar Tysklands starka ekonomi – BNP ökar, överskott i statskassan, högre förväntningar bland inköpscheferna, företagen investerar och privatpersoner handlar mer.

Men eurokrisen och hjälpen till Grekland hör till de ämnen som bekymrar väljarna mest, vilket vulgärpressen, med Bild-Zeitung i spetsen, vet att utnyttja och nyligen lanserade en egen serie valaffischer med budskapet inte en cent mer till Grekland.

Men regeringen kan alltså tänka sig mer pengar. Skuldavskrivningar säger man däremot – åtminstone för dagen – definitivt nej till.

Men ekonomiska bedömare tror att också det blir föremål för omprövning efter valet.

– En skuldavskrivning skulle förstås också drabba tyska skattebetalare – en tung sanning som nästa regering blir tvungen att förklara, säger Martin Lück, chefekonom vid banken UBS.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista