Göran Persson anklagas för mobbning

Tonläget i den politiska debatten inför valet nästa år blir hårdare och hårdare. Nu säger moderatledaren Fredrik Reinfeldt att partiledarkollegan Göran Hägglund, kristdemokraterna, mobbas av statsminister Göran Persson.

– Göran Persson ägnar sig åt något så ovanligt som vuxenmobbning i stor offentlighet och har en utpräglad härskarteknik för att förminska människor i sina kommentarer. Det drabbar Göran Hägglund men även andra partiledare. Jag tror att folk tycker det känns väldigt omodernt, otidsenligt, säger Fredrik Reinfeldt.

Valet nästa höst kan bli ett av de hårdaste och jämnaste blockvalen på länge och redan nu skruvas debatten upp. Socialdemokraterna går i debattartiklar till angrepp mot framförallt moderaternas politik.

”Hägglund har inget att sitta på”
Moderatledaren Fredrik Reinfeldt säger alltså att Göran Persson ägnar sig åt vuxenmobbning mot Göran Hägglund. Vad som är skicklig retorik och vad som är personangrepp är naturligtvis upp till var och en att bedöma.

Nedan följer två exempel på hur det låtit:

– Maud Olofsson kastar sig hejdlöst och glatt ner på den liberala folkpartistolen. Där tycker hon att hon kan sitta och Reinfeldt får ner rumpan på den kristdemokratiska, socialkonservativa stolen. Och Hägglund, han har ingenting kvar att sitta på. Har ni tänkt på det? sa Göran Persson på socialdemokraternas kommundagar när han berättade om hur den borgerliga politiken förändras som hela havet stormar.

– Fru talman, jag tror att Göran Hägglund, kanske med tanke på att det är första gången, har varit lite överdrivet spänd. Annars skulle han ha hört vad jag har sagt om alkoholpolitiken i flera repliker, sa Persson i Hägglunds första partiledardebatt för ett år sedan.

Tycker Persson gått för långt
Fredrik Reinfeldt tycker att Persson gått över gränsen.

– Det är klart att den politiska debatten ska vara hård i sakfrågor, men att ständigt ägna sig åt att också förminska person i sina kommentarer känns lite som vuxenmobbning.

– Jag som känner och jobbar väldigt nära Göran Hägglund, har en väldig känsla av att han kommer bevisa att Göran Persson har fel för han är så insatt och växer hela tiden med de uppgifter han har, att det där kommer att visa sig inte stämma, det Göran Persson på något sätt, försöker fästa vid Göran Hägglund, säger Fredrik Reinfeldt.

Göran Hägglund själv tycker att Persson har en tråkig debatteknik, men han känner sig inte mobbad.

– Jag känner mig verkligen inte sådan. Han har en, i sina sämsta stunder, en tråkig debattstil som inte tillåter en diskussion om det som är de faktiska sakfrågorna, säger Göran Hägglund.

Persson avvisar kritiken
Göran Persson däremot avvisar Reinfeldts påstående om vuxenmobbning.

– Jag tycker att det är ett sätt att utöva ett förmyndarskap mot en annan vuxen person. Är det någonting Göran Hägglund borde betacka sig för så är det att ha Fredrik Reinfeldt som dadda. Han klarar sig själv. Om han inte gör det har kristdemokraterna och Hägglund ett verkligt problem, säger statsminister Göran Persson.

Edvard Unsgaard
edvard.unsgaard@sr.se