LRF-basen Helena Jonsson gläds åt att förlslagen visar hänsyn för människor på landsbygden. Foto: Scanpix

Positiva reaktioner på vargkommitténs förslag

LRF: "Man måste ta hänsyn till människors oro"
2:24 min

Vargkommitténs 40 förslag, som i dag lämnas till regeringen, möts av mestadels positiva reaktioner.

– Det som är det bästa det är ju att man erkänner att rovdjurspolitiken i Sverige inte är enbart ett bevarandeprojekt längre. Man måste ta hänsyn till människors oro och rädsla och de ekonomiska förluster som människor på landsbyggden kan lida av att man har varg, säger Helena Jonsson,  ordförande för Lantbrukarnas Riksförbund, LRF

EU-kommissionen har hotat att dra Sverige inför domstol, framför allt för att det har förekommit licensjakt på varg innan stammen kan anses vara långsiktigt livskraftig.

I Sverige har dragkampen varit hård mellan miljöorganisationer som vill bevara en stark vargstam i landet på ena sidan och jägare, samer och lantbrukare på andra sidan, som menar att de får betala för vargarnas existens.

Regeringens utredare Peter Egardt har försökt sammanfoga de här motstridiga intressen. Han föreslår nu att licensjakt ska förbjudas tills dess att en lägsta respektive högsta nivå på den svenska vargstammen har slagits fast.

– Jag är övertygad om att vi kan få ett vettigt regelverk så att alla vet vad vi har att rätta oss efter. Och det är det som har varit problemet, att det har varit en sådan osäkerhet om vad det är som gäller egentligen. Hur många vargar ska vi ha? Och hur många kan det bli framöver? Nu kan det bli lite mer ordning och reda, säger han.

Bland annat förslagen om förenklade regler för skyddsjakt föll direkt i god jord hos lantbrukare och jägare. Om vargen inte är extra genetiskt värdefull ska ofta skyddsjakt tillåtas redan vid första angreppet på tamdjur.

– Vi har ju sett en del oskygga vargar. Vi har sett mycket angrepp på framför allt får i sommar, i Skåne. Och då måste besluten tas snabbt, säger Torbjörn Lövbom, ordförande i Svenska Jägareförbundets rovdjursråd.

Även på Svenska samernas riksförbund är man i huvudsak positiva och menar att det är bra att man decentraliserar beslut om skyddsjakt till länsstyrelserna.

Men på LRF tycker man inte om att utredaren vill att det är myndigheterna som ska avgöra hur stor vargstammen får bli.

– Det tycker vi är en politisk fråga. Det finns inte ett rätt svar på det. Och man behöver göra olika avvägningar, säger Helena Jonsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".