Generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist riskerar att tvingas lämna sin post. Foto: Janerik Henriksson

"Häpnadsväckande av styrelsen"

Det är ovanligt att en styrelse uttalar sig så kraftfullt som Arbetsförmedlingens styrelse har gjort. Det menar statsvetaren Marja Lemne som förklarar för Ekot vad som kan ha orsakat turbulensen på Arbetsförmedlingen och vad hon tror kommer hända härnäst.

– Det är väldigt sällan som en styrelse för en myndighet tar till orda på det här sättet, säger Marja Lemne, universitetslektor i statsvetenskap vid Stockholms universitet och forskar inom utnämningspolitik.

Anledningen är att det i Sverige finns en kultur där styrelsen för en myndighet inte brukar uttrycka sig så kraftfullt kring sin ledning.

Fallet med Arbetsförmedlingens styrelse liknar mer vad som brukar ske i den privata sektorn där en styrelse tillsätter och avsätter sin ledning.

Vad tror du kommer hända med Bermudez-Svankvist nu?

– Antingen får de flytta på generaldirektören, eller så får man flytta på styrelsen. Det mest sannolika är nog att man flyttar på generaldirektören, men jag vill inte ge regeringen några råd. Men det är ju helt ohållbart att styrelsen inte har förtroende för generaldirektören.

Marja Lemne vill inte kalla det för en skandal att Angeles Bermudez-Svankvist eventuellt avsätts av regeringen eftersom att det har blivit vanligt med avsättningar sedan en tid tillbaka.

– Det har varit många skiften på den här myndigheten om man tittar bakåt. Den förre generaldirektören fick gå, säger Marja Lemne och tillägger att det även har skett dramatiska skiften på andra statliga myndigheter under de senare åren, som på Försäkringskassan.

Varför är det så många som har blivit avsatta, tror du?

– Jag tror att det är en rekryteringsfråga och inte en politisk fråga.  

Hon menar att problem med tillsättningar blir vanligare vid myndigheter som står nära "välfärdens kärna" så som till Arbetsförmedlingen och exempelvis Försäkringskassan, där det också har skett dramatiska skiften under senare år.

– I Sverige har myndigheter väldigt mycket större ansvar för sina frågor än i andra länder. Där ligger ett större ansvaret på departementen och ministerierna att lösa vissa frågor.

Problemet som uppstår, enligt Lemne, är en lucka mellan politiken och verksamheten som leder till slitningar mellan de olika sidorna. 

– Det ju längre bort från politikens korridorer som en myndighet befinner sig, desto lägre blir lojaliteten med det berörda departementet, säger Marja Lemne.

Tidigare har många före detta statssekreterare blivit tillsatta som generaldirektörer vid olika myndigheter, men så är inte fallet i dag säger Lemne.

– Det är färre politiska utnämningar i dag, säger hon. Kanske skulle man börja koppla ihop myndigheter och regeringskansliet lite närmare.

Angeles Bermudez-Svankvist har inte tidgare haft en politisk arbetsroll för ett parti innan hon tillträdde som generaldirektör för Arbetsförmedlingen. Hon är utbildad tandläkare och har bland annat varit tandvårdsdirektör i Uppsala län.

– Därför är problemet att det finns en bristande kännedom om hur det politiska arbetet fungerar. Det är inte ett politiskt problem utan ett förvaltningsproblem, säger statsvetaren Marja Lemne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista