Lars Wiklund var vice vd för Nimbuskoncernen för sju år sen och har varit verksam inom svensk båtbransch i över 50 år. Han är pessimistisk. Foto: Jan Andersson/Sveriges Radio.

Långt till ljusning för båtbranschen

1:26 min

Den senaste lågkonjunkturen har varit kännbar för båtbranschen - flera hundra personer har blivit utan jobb när båttillverkare har gått i konkurs eller gjort kraftiga neddragningar. Och en ljusning kan dröja ett par år.

Men på en båtmässa på Orust i helgen visades över 100 nya båtar upp. En av besökarna var Marta Arnell från Slussen på Orust, och hon är i alla fall optimistisk.

– Båtlivet är det bästa av livet. Total avkoppling från allt brus, säger hon.

Båtbransch som krisbransch?

– Tror jag inte på.

Även om det är framtidstro bland båtfolket, så påverkades också båtmässan "Öppet varv" på Orust av krisen inom båtbranschen. Det var nämligen ett varv mindre som öppnade sina portar i år. I vintras gick bolaget som gjorde segelbåtarna Najad och Nordwest motorbåtar med 120 personer, i konkurs. Fortfarande är framtiden oklar.

Göran Segerlind stod under mässan i en monter där han sålde sina tjänster med service och underhåll för båtar. I 35 år var han anställd, men drabbades av vinterns konkurs.

– Det är tufft för många och man hade ju funderat på framtiden och den kunskapen man hade vill man ju inte söla bort, så det här är ett försök att den kunskapen förblir på Orust ihop med gamla kompanjoner, säger Göran Segerlind.

Flera kända båtmärken som Nimbus, Paragon, Ryds och Storebro har fått nya ägare det senaste året när Nimbuskoncernen också gick i konkurs och bolaget styckades upp.

Lars Wiklund var vice vd för Nimbuskoncernen för sju år sedan och har varit verksam inom svensk båtbransch i över 50 år. Han är pessimistisk inför framtiden.

– Det säljs inga båtar i den omfattningen som det gjorts tidigare. Det första man kan hålla igen på det är båten. Båtbranschen går igenom ett stålbad i Sverige och övriga Europa och även i resten av världen.

– Jag tror att vi får se det går ner ytterligare i två år. USA börjar att stabilisera sig och då kan vi räkna med att det här håller i sig två år till, säger Lars Wiklund.

Men branschföreträdare vill ändå vara optimistiska, båtbranschens riksförbund med vd:n Mats Eriksson talar om service- och underhållsindustrin när det gäller båtar som en växande marknad just i år.

– Den här sommaren har varit betydligt bättre än den förra sommaren och många har varit ute på sjön tack var det fina vädret. Det innebär att många har haft behov av service, drivmedel, reservdelar och tillbehör och så vidare. Den delen av branschen har helt klart fått en optimistisk syn på framtiden nu, säger Mats Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista