LO förvånad över Borg

Ingen guldstjärna för Borg
1:34 min

Dagens presentation av reformutrymmet i den svenska ekonomin imponerar inte på LO. Bristen på konkreta åtgärder som kan skapa nya jobb är förvånar LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

– Åtta år efter att den borgerliga regeringen tog makten 2006 säger Anders Borg i sin rosenröda prognos över valåret att det fortfarande ska vara över åtta procents arbetslöshet. Med det kan man inte säga någonting annat än att den borgerliga regeringen gett upp kampen om full sysselsättning.

Intresseorganisationen Svensk Näringsliv å sin sida konstaterar att finansminister talar om gråväder och målar en dyster bild av ekonomin. Chefekonom Ann Öberg riktar därför en tydlig uppmaning till Anders Borg.

– Att han inte får glömma bort själva jobbskaparna i Sverige, det vill säga företagarna. Han nämner förvisso att man ska satsa på jobbskapande åtgärder, vilket är bra. Men man får heller inte glömma bort var jobben skapas. Och det är som sagt i företagen. Vi saknar fler företagsvänliga reformer.

Mats Dillén, generaldirektör för Konjunkturinstitutet, konstaterar att Anders Borg i dag gav ovanligt få detaljer från den kommande budgetpropositionen. Mats Dillén varnar också för att det kan bli stora besparingar efter valåret 2014. Orsaken är att de 25 miljarder som Borg vill spendera bygger på ett förväntat lyft i konjunkturen.

– Skulle det inte infrias utan vi skulle få en svagare arbetsmarknadsutveckling samtidigt som de offentliga stramas åt kan, så kan det drabba hushållen genom skattehöjningar och neddragningar inom vård, skola och omsorg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".