Xilai-rättegången liknar en såpa

1:53 min

Peking skakar på huvudet åt Bo Xilais irrationella beteende. Rättegången har utvecklats till en riktig såpa som hela Kina kan följa via microbloggen Weibo.

Det är domstolen själv som skickar ut små filmklipp och meddelanden som berättar vad som händer i rättssalen. Medieanalytiker i Kina menar att det är revolutionerande att domstolen gör så.

I dag kallade Bo sin fru för galen och en lögnare, efter att hon vittnat mot honom. Hustrun hävdar att en kinesisk miljardär mutat familjen med lyxgåvor. Bland annat ett fint hus på den franska Rivieran.

Totalt är mutorna som Bo anklagas för uppe i ett värde av motsvarande drygt 25 miljoner kronor.

Han var vid gripandet i fjol en av Kinas mest framstående politiker, partichef i 30-miljonersstaden Chongqing, men med potential att klättra ännu högre. En udda karismatisk fågel bland de stela partipamparna.

Bo började falla när hans fru anklagades för mordet på en brittisk affärsman. Ett brott hon erkänt och sitter av ett långt fängelsestraff för. I sitt vittnesmål mot Bo i dag sade hon att hon diskuterat med maken om de hot som affärsmannen framfört mot parets son. Bo anklagas för att ha hjälpt sin fru att försöka skyla över brottet.

Rättegången mot Bo fortsätter även i morgon trots att den skulle avslutas i dag. Experterna tror att han kommer att dömas till ett långt fängelsestraff. Men samma experter trodde å andra sidan att Bo skulle erkänna sitt brott och inte vara så offensiv i rättssalen.

De flesta bedömarna hade räknat med att allting var uppgjort på förhand. Bland annat har det ryktats att Bo och hans fru fått löfte om att deras son skulle slippa straff för sin inblandning i skandalen om de bara erkände.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista